вівторок, 23 липня 2024 06:55

Спецтема: Війна Росії проти України

"Не путінська основа, але за участі РФ" - Боррель зробив гучну заяву про другий мирний саміт

"Не путінська основа, але за участі РФ" - Боррель зробив гучну заяву про другий мирний саміт
Наступний саміт миру має пройти за участі РФ, але не на умовах Путіна. Фото: eastnews.ua

Україна продовжить шукати шляхи, щоб провести другу мирну конференцію за участі Росії, але не на умовах диктатора Володимира Путіна.

Наступний мирний саміт має відбуватися на основі міжнародного права, заявив високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель на пресконференції у Брюсселі за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ, передає "Укрінформ". Такою була його відповідь на питання про те, чи вважає він за можливе скликати наступну мирну конференцію вже восени цьогоріч, і за яких умов до цієї зустрічі можливо долучити країну-агрессорку.

"Я переконаний в тому, що президент Володимир Зеленський буде продовжувати наступ у цих переговорах, щоб провести наступну конференцію за присутності РФ. Це реально, безумовно. Ми вже сказали, що наступний крок вимагає залучення Росії. Але як треба сприймати те, що Путін сказав під час візиту прем'єра Угорщини Віктора Орбана до Москви? Ті передумови, які висуває Путін. Зрозуміло, ми маємо покладати надії на мир через дипломатичні переговори, але на певній основі. І це не путінська основа", - зазначив голова дипломатії ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заморожені активи РФ: Боррель сказав, коли чекати перший транш

Він повідомив, що під час спілкування із очільником МЗС України Дмитром Кулебою європейські урядовці обговорили наступні кроки після саміту миру у Швейцарії. Вони погодилися, що має бути зроблено більше для залучення якомога ширшої присутності партнерів з усього світу.

"Саміт у Швейцарії мав добрий результат, але він має бути покращений. Близько 90 країн погодилися з підсумковою заявою цієї зустрічі, але ми маємо йти далі. Для протидії російській пропаганді, необхідно роз'яснювати та пояснювати всім і кожному у світі, що саме відбувається в Україні, що це РФ атакує українську державу, а Україна обороняється і їй допомогають у самозахисті. Позиція Євросоюзу залишається незмінною - формула миру президента Зеленського є єдиним мирним планом, якій підтримує європейський блок", - додав Боррель.

Україна планує підготувати до другого саміту миру план, який буде містити 10 пунктів формули миру, сказав президент Володимир Зеленський. За його словами, представники Росії повинні бути на другому саміті.

Українська влада має намір провести другий саміт миру до президентських виборів у США в листопаді.

Зараз ви читаєте новину «"Не путінська основа, але за участі РФ" - Боррель зробив гучну заяву про другий мирний саміт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі