понеділок, 18 грудня 2023 22:19

Нардепи та чиновники під час воєнного стану купували елітні авто: як вони прокоментували
7

Елітні авто під час воєнного стану купили собі деякі народні депутати від "Слуга народу", працівники Міністерства внутрішніх справ і Державного бюро розслідувань, судді районних та апеляційних адмінсудів.

Інформацію про автомобілі виявили у Державному реєстрі декларацій, публічний доступ до якого НАЗК відновило 10 грудня, передають "Схеми".

Декларанти пишуть, що для купівлі елітних авто вони брали кредити або їм допомагали батьки.

Хто з урядовців вказав у деклараціях елітні авто
Фото: "Схеми"
Хто з урядовців вказав у деклараціях елітні авто
Хто з урядовців вказав у деклараціях елітні авто
Хто з урядовців вказав у деклараціях елітні авто
Хто з урядовців вказав у деклараціях елітні авто

Суддя Харківського апеляційного суду Сергій Шабельников у грудні 2022 року придбав LEXUS NX 350H 2022 року випуску. Вказав, що вартість авто склала 2 млн 185 тис. грн.

Журналістам Шабельніков сказав, що "вся інформація буде в декларації", а на інші коментарі у нього "немає часу, оскільки займається службовою діяльністю".

Потім суддя сам подзвонив і сказав, що купив авто за власні гроші, що йому "у Харкові потрібен надійний автомобіль", і що він "із колегами допомагає ЗСУ".

Суддя Восьмого апеляційного адмінсуду Тетяна Шинкар у вересні 2022 року стала власницею AUDI Q7 2022 року випуску. Вказала, що авто коштує 2,7 млн грн.

Журналістам вона сказала, що "зробили замовлення на цей автомобіль ще рік тому".

"Ми проплатили перший внесок. І в нас, іншими словами, не було вибору", - відповіла Шинкар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реєстр декларацій знову відкритий

Суддя Турківського райсуду на Львівщині Ростислав Ференц сказав, що цього року взяв кредит на Toyota Corolla 2023 року випуску, зазначивши її вартість у 1 млн 338 тис. грн. У коментарі сказав, що оформив кредит для дружини. На питання, чому обрали авто останньої моделі, відповів: "інших, можна так сказати, не було".

У травні 2022 року допомогу від матері у 898 тис. грн отримав директор Департаменту інформатизації МВС Олександр Михайлов. Наступного дня після отримання коштів він став власником електрокара TESLA Model Y 2020 року випуску. Вказав, що вона коштує 1,2 млн грн. Мати Любов Михайлова не захотіла коментувати подарунок.

Сам Михайлов сказав, що не хоче говорити телефоном.

15 вересня 2022 року керівник відділу ДБР Олександр Говорущак вказав у декларації BMW X5 2018 року випуску, вказавши вартість в 1 млн 350 тис грн.

"А чому ви вирішили, що я відповідати повинен? Те, що ви говорите (що подзвонив журналіст), це може не відповідати дійсності. Мені це нецікаво. У декларації все сказано, дивіться, вивчайте. Якщо у вас є якісь зауваження, то направляйте до відповідних органів", - заявив він.

Заступник міського голови Ужгорода Вадим Борець наприкінці 2022 року вказав, що став власником BMW X7 XDRIVE 30D 2022 року вартістю 1,5 млн грн. Журналістам він сказав, що "не знає, з ким розмовляє", і запропонував приїхати в Ужгород.

Голова комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак від "Слуги народу" став власником BMW 530E 2019 року випуску, вказавши її вартість 1,2 млн грн. Член парламентського комітету з енергетики та ЖКГ від цієї ж партії Євген Пивоваров став власником Audi A8 2020-го року випуску. У декларації зазначена вартість у 1,3 млн грн.

Депутати відмовилися надати коментарі телефоном. Бабак згодом надіслав повідомлення, в якому зазначив, що перед купівлею продав інше BMW за 600 тис. грн. і допомагає військовим, "хоча на цьому й не піариться".

Електронне декларування для чиновників скасували після початку повномасштабної агресії Росії. Наразі норму вирішили повернути.

Верховна Рада схвалила закон про е-декларування з урахуванням негайного відкриття декларацій, а президент України Володимир Зеленський його підписав.

Зараз ви читаєте новину «Нардепи та чиновники під час воєнного стану купували елітні авто: як вони прокоментували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі