середа, 09 березня 2011 12:30

Спецтема: Арабські революції

МЗС визнало, що боїться публічно критикувати Каддафі

МЗС  визнало, що боїться публічно критикувати Каддафі

Міністерство закордонних справ утримується від оцінок ситуації в Лівії, аби не нашкодити українцям, які залишилися там.

Про це заявив директор департаменту інформполітики МЗС Олег Волошин.

"У нас є кваліфіковані фахівці із Близького Сходу, які пропрацювали в регіоні багато років. Всі вони погоджуються із тим, що втручання в справи арабського світу завжди шкодить тим, хто втручається", - сказав він.

"Араби вкрай не люблять, коли за них щось вирішують або навішують ярлики", - додав Волошин.

На запитання про те, що зовнішньополітичні партнери визначилися зі своєю позицією стосовно конфлікту, Волошин наголосив, що це їхнє право.

"Якщо хтось із закордонних партнерів України вважає за необхідне підтримати Муаммара Каддафі або ж підтримати лівійську опозицію, то це їхнє право. МЗС України не збирається втручатися", - заявив він.

У той же час, чиновник зауважив, що відомство виступає проти застосування насильства.

"Офіційна позиція МЗС наступна: ми, безумовно, украй стурбовані й засуджуємо застосування насильства з боку збройних сил проти мирних громадян", - сказав він.

Відсутність категоричності в оцінці того, що відбувається в Лівії, Волошин пояснив занепокоєнням через долю українських громадян, які усе ще перебувають у неспокійному регіоні.

"У той же час ми прекрасно розуміємо, що деякі наші громадяни дотепер залишаються в Лівії, і якщо ми виступимо з однозначними заявами на підтримку однієї із протиборчих сторін, то перетворимо своїх людей у заручників", - пояснив він.

"Події розвиваються так, що немає гарантій, що сторони конфлікту повною мірою зможуть захистити іноземців на своїй території", - сказав чиновник.

Раніше лівійська опозиція проголосила себе єдиною законною владою в країні, заявивши, що не визнає режиму Каддафі. Більшість території країни охоплена громадянською війною.

Зараз ви читаєте новину «МЗС визнало, що боїться публічно критикувати Каддафі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі