пʼятниця, 04 листопада 2022 18:21

Міністри G7 висловилися про ракетний терор і "брудну бомбу"

Міністри G7 висловилися про ракетний терор і "брудну бомбу"
Міністри закордонних справ G7 наголосили, що Україні продовжать допомагати. Фото: eastnews.ua

Міністри закордонних справ G7 засудили російський ракетний терор і відкинули звинувачення України у створенні "брудної бомби".

Вони закликали Росію негайно припинити агресивну війну проти України й вивести усі свої сили й військову техніку. Про це йдеться у спільній заяві на сайті МЗС Німеччини.

"Разом з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою ми засуджуємо нещодавню ескалацію з боку Росії, включно з її нападами на цивільне населення та цивільну інфраструктуру, зокрема об'єкти енергетики й водопостачання, на території України з використанням ракет та іранських безпілотників", – ідеться у заяві.

Росія цими атаками намагається тероризувати мирне населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: G7 допоможе відновити об'єкти енергетики

"Невибіркові напади на цивільне населення та об'єкти інфраструктури є воєнними злочинами. І ми підтверджуємо нашу рішучість забезпечити повну відповідальність за них і злочини проти людяності", – заявили міністри.

Ядерну риторику Росії назвали неприйнятною.

"Будь-яке застосування Росією хімічної, біологічної чи ядерної зброї буде пов'язане із серйозними наслідками", – ідеться в заяві.

Відкинули заяви Москви про те, що Україна нібито готує радіологічну "брудну бомбу".

"Інспекції МАГАТЕ підтвердили безпідставність цих звинувачень, і ми дякуємо Україні за її прозорість", – вказали в заяві.

23 жовтня міністр оборони Росії Сергій Шойгу провів телефонні розмови з колегами з Франції, Туреччини, Британії й Сполучених Штатів Америки, під час яких розповів їм про нібито підготовку України до "провокації" з використанням якоїсь "брудної бомби". Таким чином Шойгу намагався сповільнити або зупинити західну військову допомогу Україні, а також послабити НАТО, пояснили американські військові аналітики.

Щоб підтвердити брехливість слів Шойгу, українське МЗС запросило місію Міжнародного агентства з атомної енергії негайно надіслати експертів на об'єкти в Україні, які РФ описує як "місця розробляння "брудної бомби".

Зараз ви читаєте новину «Міністри G7 висловилися про ракетний терор і "брудну бомбу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі