четвер, 04 квітня 2024 22:13

"Ми повинні дати Україні далекобійні ATACAMS" - посол Деніел Фрід

"Ми повинні дати Україні далекобійні ATACAMS" - посол Деніел Фрід
Експосол США у Польщі та координатор Держдепартаменту США з санкційної політики (2013-2017) Деніел Фрід. Фото: atlanticcouncil.org

Перед повномасштабним вторгненням Росії в Україну Вашингтон зволікав з передачею сучасного озброєння Києву, оскільки не вірив в успішний спротив української держави, а тому боявся, що американською зброєю заволодіють росіяни. Коли ж Україна дала достойну відсіч агресору, американці почали допомагати. Однак США могли тоді і повинні зараз робити більше для України та передати їй нарешті далекобійне озброєння.

Таку думку в ексклюзивному коментарі Gazeta.ua висловив екс-посол США у Польщі та координатор Держдепартаменту США з санкційної політики (2013-2017) Деніел Фрід.

"Це правда, що напередодні повного вторгнення ми не постачали Україні зброю, яку могли б, тому що ми думали, що вона програє, а потім зброя потрапить до рук Росії, і це було неправильно. Я не буду це захищати, а поясню. Коли Україна успішно почала чинити спротив, ми зробили багато, щоб забезпечити Україну великою кількістю зброї. Це була важка техніка, бронетехніка, танки, це була складна техніка. Було багато зброї, і я радий, що ми це зробили", - пояснив дипломат.

Америку критикують за те, що вона могла б і повинна була б зробити більше. Але критика виправдана

"Я згоден - ми повинні дати Україні ATACAMS з більшою дальністю ураження. Ми надто повільно постачали іншу складну зброю", - зауважив посол.

А також додав, що окрім Штатів багато зробили для України і інші країни. Наприклад, чехи з ініціативою щодо постачання артилерійських снарядів, а поляки взагалі допомагали з самого початку. Щодо Німеччини, то "німці зробили багато - зараз їм важко доводити свою позицію". А позиція французів - особливо Макрона - вони можуть зробити більше. Але, нагадав Фрід, спільно Євросоюз і країни НАТО зробили для України дуже багато і повинні це робити надалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми повинні прийти до тями і проголосувати конфіскацію активів РФ" - посол Деніел Фрід

"Я не знаю цифр, але це правда, що російське військове виробництво знаходиться на воєнному рівні, а наше - ще ні. І нам потрібно це виправити. Я думаю, що уряди країн Заходу це добре усвідомлюють. Зрештою, нам потрібно допомогти Україні прямо зараз із збільшенням поставок зброї, і Конгрес Сполучених Штатів має це зробити. Це обов'язок. І якщо ми дамо Україні зброю, вона зможе успішно захиститися і навіть відштовхнути росіян. Це можливо, але ми повинні робити те, що ми повинні робити", - підсумував Фрід.

Зараз ви читаєте новину «"Ми повинні дати Україні далекобійні ATACAMS" - посол Деніел Фрід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі