вівторок, 06 липня 2021 17:00

"Мене коробить, коли кажуть "губернатор". Це російський вірус" - Данілов

"Мене коробить, коли кажуть "губернатор". Це російський вірус" - Данілов
Олексій Данілов працює секретарем РНБО з жовтня 2019 року. Фото: Facebook.com/danilov.oleksiy

Серед стратегічних партнерів України на першому місці - Велика Британія, США, країни Балтії, Польща. Про це сказав секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов в інтерв'ю Forbes.

"Якщо ми проявимо слабкість, то частина з них можуть перестати ставитися до нас дружньо", - сказав секретар РНБО.

Пропонуємо найцікавіше зі сказаного посадовцем.

Про Францію і Німеччину та агресора Росію

"Я не є дипломатом, і мені ніхто не забороняє називати речі своїми іменами. Росія напала на Грузію та Україну після того, як ці країни 2008 року в Бухаресті заблокували нам план дій щодо членства в НАТО. Коли в Києві зустрічаємося в закритому режимі з німецькими та французькими представниками, я їм про це кажу.

Останнім часом Німеччина змінила свій тон. Україна повертає свою субʼєктність".

Про Зеленського і Ющенка

"Зеленський – це перший націонал-патріотичний президент, який хоче поставити крапку в мовному питанні.

Ющенко мав шанс і можливості стати таким, але він перейшов на домовленості й інші неприпустимі речі. Коли я був головою Луганської ОДА – до речі, мене коробить, коли кажуть "губернатор", це російський вірус, – мені зателефонував Петро, брат Ющенка, й попросив "зустрітися" з людиною, яка керувала озброєними формуваннями та мала стосунок до нападу на наш штаб. Я пояснив, куди вони всі мають іти".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойкові, який катався в Москву, віддали оборонний завод - блогер Казанський

Порошенко і Медведчук

"Якщо Петро Олексійович скоював дії не на користь держави, то ми маємо з цим розібратися. Усім зрозуміло, що трубопровід Віктора Медведчука "Самара – Західний напрям", яким постачається дизпаливо, це корупційна оборудка; це приплив російських грошей в українську політику; це відродження кума Володимира Путіна й надання йому бізнесових преференцій".

Фірташ і Фукс

"Мало хто знає, але пан Фірташ отримав одне з родовищ титанової галузі в грудні 2004 року, у розпал "помаранчевих" подій. Це була одна з домовленостей, про які суспільству не розповідали. Хто домовлявся? Мабуть, росіяни просили передати родовище Фірташу. Кого саме просили – ми розбираємося.

Не розумію, для чого він (Фукс. - Gazeta.ua) ходить по телеканалах і розповідає нісенітниці про відсутність зв'язків з Росією".

Нові олігархи

"Після 2014 року в нас зʼявилися нові олігархи. Коли сім'я Януковича втекла, пограбувавши країну, вона забрала величезні статки, але всі їхні банки, "заводи й параходи" залишилися в Україні. У кого вони опинилися? Коли відбувся славнозвісний банкопад і вивели понад 100 банків, куди поділися кошти, застави по кредитах? "ProZorro.Продажі" – не інструмент абсолютної прозорості, його можна обійти. Так у нас зʼявилися нові олігархи, прізвища яких ще не всім відомі. Потенційно ті люди потраплять до реєстру олігархів".

Про деолігархізацію

"У Володимира Зеленського є не тільки план Б – у нього повний алфавіт. Якщо потрібно, то ми й до букви Я дійдемо. Однак без законів рухатися не зможемо: потрібні закони про лобізм та антитрастове законодавство, в яких буде прописано, під дію яких законів підпадатимуть олігархи".

У лютому президент Володимир Зеленський затвердив рішення РНБО, заблокував діяльність телеканалів "112", NewsOne і ZIK. Санкції застосовуються до нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака і юридичних осіб.

Докази антиукраїнської діяльності NewsOne, ZIK і "112" збирали вісім місяців.

Згодом РНБО запровадила санкції проти нардепа від ОПЗЖ Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко. Обмеження застосували в рамках кримінального провадження щодо фінансування тероризму.

У червні президент підписав санкції проти Дмитра Фірташа і Павла Фукса.

Зараз ви читаєте новину «"Мене коробить, коли кажуть "губернатор". Це російський вірус" - Данілов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі