четвер, 21 листопада 2013 19:16

"Медовий місяць" з Євросоюзом був для Януковича аргументом у торгах з Путіним - експерт

"Медовий місяць" з Євросоюзом був для Януковича аргументом у торгах з Путіним - експерт
Фото: lb.ua

Політолог Михайло Басараб вважає, що президет України Вікто Янукович розіграв зближення з Європою для того, щоб домогтися серйозної фінансової допомоги з боку Росії.

- У постанові Кабміну про призупинення підготовки до підписання угоди про асоціацію з ЄС формалізовано рішення не прем'єра Миколи Азарова, а президента Віктора Януковича, - зазначає експерт. - На перший погляд, це вже не схоже на елемент торгів для того, щоб розхитати Європу, схилити її до задоволення якихось забаганок. Цей документ уряду має достатньо категоричну стилістику, вказує на необхідність тристоронніх переговорів України з ЄС та Росією, а також щільнішу інтеграцію зі східними сусідами. Цим самим Янукович прямо натякає Європі про небажання підписувати угоду про асоціацію.

Що мотивувало його на таке рішення?

- Янукович зробить спробу перенести підписання угоди на наступний рік на значно кращих для себе умовах. Він розраховує, що тоді Євросоюз значно менше політизуватиме процес. Це своєрідне "виховання" європейців. Але реальна мотивація — у якихось серйозних закулісних домовленостях з Путіним. Очевидно, Кремль пообіцяв йому суттєву фінансову та політичну підтримку.

Тобто на підписання угоди у Вільнюсі можна поставити хрест?

- Це практично крапка на сподіваннях позитивного для нас підсумку саміту у Вільнюсі. Але щоб зберегти обличчя, європейцям доведеться за такої поведінки Києва відтермінувати угоду. Бо підписання означатиме повну капітуляцію перед Януковичем — він вийде з гордо піднятою головою. Тому після такого демаршу українського уряду ймовірність підписання угоди надзвичайно низька.

Значить, питання Юлії Тимошенко заморожується?

- До Вільнюського саміту воно не буде вирішено однозначно. Януковичу вдалося дотиснути ситуацію, Тимошенко залишатиметься за гратами. Це спонукатиме його і надалі ігнорувати вимоги Європи і США та світової спільноти. Склалася парадоксальна ситуація: аж надто сильний тиск Заходу у справі Тимошенко призводить до протилежного результату. Це тимчасове фіаско західних політиків і тріумф Януковича. Він лише зміцнився у своїх намірах залишити її на нарах.

То їй варто сподіватися лише на рішення Європейського суду з прав людини?

- За такого розвитку подій ніщо не завадить нашому президенту проігнорувати і рішення Євросуду. Адже він відкинув не тільки прохання, а й вимоги найвпливовіших європейських політиків.

Навіщо тоді Янукович затіював епопею з євроінтеграцією?

- "Медовий місяць" з Євросоюзом був для нього аргументом у торгах з Путіним. Європа на це купилася, а Янукович досягнув свого. Європейці скоро зрозуміють, що Віктор Федорович використав їх у своїй великій грі з Росією. Він прагне зберегти своє становище, аби виграти час для подальшого розкрадання держави та свого панування. Тепер він отримає ще й фінансові вливання від Москви, які він ніколи б не отримав, якби так віртуозно не імітував зближення з Європою.

Але в майбутньому він втратить своє статус-кво в Європі?

- Так, він серйозно розчарував західних політиків. За такий відвертоий "кидкок" йому тепер не варто розраховувати на теплі стосунки з Заходом. Янукович не хоче мінятися, бажає залишитися таким, яким є. У нього не відбувся ментальний злам, він не збагнув якихось високих матерій у політиці. Він хоче продовжувати робити в країні все, що робить нині. Для цього потрібно було отримати додатковий ресурс, бо розкрадання держави не може тривати вічно. Європа не дозволила б Януковичу після підписання асоціації залишатися таким же авторитарних лідером. Повинні були б настати певні політичні наслідки. Його це не влаштовує. Тому він розіграв таку п'єску-фарс, щоб подратувати Путіна. Кремль дасть йому необхідний ресурс і не зважатиме на те, як Янукович поводитиметься всередині країни. Путіну значно вигідніший авторитарний, аніж демократичний керманич України.

Зараз ви читаєте новину «"Медовий місяць" з Євросоюзом був для Януковича аргументом у торгах з Путіним - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

50

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі