середа, 03 жовтня 2012 15:32

Мажоритарна складова виборів відкидає Україну назад - експерт

Мажоритарна складова виборів відкидає Україну назад - експерт
Олексій Гарань: побоювання експертів з приводу повернення до змішаної системи виборів виправдовуються. Фото: news2000.com.ua

Мажоритарна складова виборів відкидає Україну назад.

Про це на прес-конференції в Києві сказав професор кафедри політології Національного університету "Києво-Могилянська академія" Олексій Гарань.

Він наголосив, що найнегативніші побоювання експертів з приводу повернення до змішаної системи виборів виправдовуються.

Зокрема, за його словами, мова йде про те, що виборець не може зорієнтуватися серед великої кількості кандидатів у народні депутати, і тому вибирає того, який може зробити найбільше для округу, в а не того, хто буде більш професійним законодавцем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні сформувалися дві великі групи електорату - політолог

"Нинішня кампанія засвідчує побоювання тих експертів, які говорили про неефективність введення мажоритарного компоненту. Ми це дуже яскраво бачимо на прикладі Києва, не зважаючи на те, що саме тут зосереджено найбільше інтелектуальних та професійних сил країни. На округах ми бачимо представників політичних сил, а крім них ще 10-15 кандидатів, так званих незалежних кандидатів. Парадокс полягає в тому, що наприклад, офіційні кандидати від Партії регіонів в багатьох випадках не є основними кандидатами від влади, а ними є представники, які називають себе незалежними, тому виборець постійно губиться", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Однопартійної більшості у новому парламенті не буде - експерт

Окрім того, Гарань наголосив, що проблема є і в тому, що виборцям не пропонують якісь серйозні зміни, а лише нові дитячі майданчики та пофарбовані лавочки.

"Я бачу , що в цих виборах великий відкат назад. Головне питання, які задають собі виборці, це те, хто з кандидатів, який господарник, і що зробить для округу. Проблема в тому, що ми обираємо цього господарника, а не законодавця, який має працювати в законодавчому органі", - резюмував політолог.

Зараз ви читаєте новину «Мажоритарна складова виборів відкидає Україну назад - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі