середа, 26 червня 2024 20:22

Китайська місія Анджея Дуди. Про що говорили президент Польщі та Сі Цзіньпін

Китайська місія Анджея Дуди. Про що говорили президент Польщі та Сі Цзіньпін
Фото: eastnews.ua

Європейські лідери не полишають надії достукатися до Сі Цзіньпіна, щоби той долучився до досягнення справедливого миру у Європі. Gazeta.ua зібрала подробиці про візит Анджея Дуди.

Польські ЗМІ вимагали від Анджея Дуди пояснень ще перед відльотом у Пекін. "Маємо війну в Україні, - заявив він журналістам біля трапу літака. - А також гібридні атаки Білорусі на польському кордоні".

За словами Дуди, останніми роками білоруська влада провокує мігрантів на нелегальний перехід кордону. Варшаву давно турбувала ця проблема, особливо з огляду на загострення ситуації на білорусько-польському кордоні у 2023 році, які тривають дозараз: 6 червня радіо "Свобода" повідомило про загибель польського солдата, пораненого нелегалами.

Нині, з урахуванням зростання геополітичної напруги, для Польщі загрози й ризики, пов'язані з російсько-українською війною та з білоруськими провокаціями, значно посилюються. Однак це повністю не пояснює поспіху та тривалості поїздки. Ми можемо припустити, що була й інша мета. Навіть дві.

Де політика, там і гроші

Перша - Глобальний саміт миру. Нині у Китаю є можливості як скликати альтернативний саміт, так і вплинути на Росію щоби та припинила війну в Україні, або проголосити прийнятні умови миру, оскільки озвучене Путіним неможливо навіть обговорювати.

Друга - економічна. Весняне європейське турне очільника КНР Сі Цзіньпіна мало на меті розв'язати проблемні питання, зокрема, щодо мит і обмежень на китайське обладнання для сонячних, вітроелектростанцій та на електромобілі. Сі вдалося закріпити бізнесові інтереси КНР у дружніх країнах, як-от Сербії, Франції, Угорщині. А от з Німеччиною досягти порозуміння, з огляду на результати поїздки канцлера Олафа Шольца до КНР, не вийшло. Нині нову спробу здійснює Польща, але чи виступає Анджей Дуда тільки від своєї країни, чи від частини або й всього ЄС, - стане зрозуміло згодом.

Проте останнім часом Китай помітно активізував зовнішні стосунки, доєднуючи до політичних економічні питання. У Китаї цими днями відбувається так званий "Літній Давос" - Всесвітній економічний форум, участь у якому взяли понад 60 країн світу. Перед форумом до КНР приїздив представник Франції. Не дивлячись на те, що Білий дім запровадив обмеження проти деяких китайських компаній та думає над новими, триває діалог Пекіна з Вашингтоном. КНР скасовує візи для громадян Австралії, Нової Зеландії та, - що важливо, - Польщі. Представник КНР поїхав до Південно-Африканської республіки у драматичний період, коли там напружені перемовини щодо формування уряду. 28 червня у Китаї відбудуться збори на знак сімдесятиріччя формулювання п'яти принципів мирного співіснування.

Однак у Євросоюзі готуються збільшити мито на китайські електромобілі. У відповідь Китай пообіцяв розслідувати поставки свинини з ЄС. Повномасштабну торгову війну вдалося відкласти: мита запрацюють у листопаді а не у липні, а до того часу Китай має можливість для діалогу. Офіційний Пекін можливістю скористався: міністр економіки Німеччини Роберт Хабек та його китайський колега Ван Вентао домовилися провести консультації. На тлі суттєвого зниження обсягів прямих іноземних інвестицій дванадцятий місяць поспіль Сі Цзіньпіну було що сказати польському гостю.

Вигоди миру, збитки війни

Візит Анджея Дуди у Китаї проходив за звичним сценарієм: спочатку зустріч з одним високопосадовцем, потім з іншим, і тільки після цього - із самим Сі Цзіньпіном.

Зустріли польського гостя з почесною вартою. Далі Анджей Дуда поспілкувався з головою постійного комітету Всекитайських зборів Чжао Лецзі та з прем'єр-міністром Лі Цяном.

"Ми стурбовані війною, котру Росія веде проти України. Сподіваємося, вона якнайшвидше закінчиться справедливим миром", - заявив Дуда.

І тут можна припустити, що Європа занепокоєна тривалістю війни, бо це, зокрема, б'є й по економіці ЄС.

Як вважають деякі експерти, через погіршення економічних показників у Євросоюзі зросла популярність правих партій. Якщо війна затягнеться, криза поглибиться, ЄС вимушений буде захищати свої ринки.

У свою чергу, для Китаю Європа бажаний економічний партнер, Пекін навіть має там свої форпости, як-от Сербію. Тому для Китаю, як і для ЄС, вигідний швидкий та справедливий мир, котрого не досягти дублюючими самітами, бо на них не буде України.

З іншого боку, якщо ЄС та США не змогли вплинути на позиції Путіна у цьому питанні, їм потрібно спробувати поговорити з іншим членом альянсу "РФ-КНР" - Китаєм. Сі вже просили натиснути на Путіна. Тепер можуть запропонувати вигідні умови в обмін на відмову від промислової та ресурсної допомоги країні-агресорці.

Цікаво що у вівторок, коли у КНР були зроблені основні політичні заяви Дуди та Сі, на план мирного врегулювання війни в Україні натякнули люди з оточення екс-президента США Дональда Трампа. І це відбувається на тлі ескалації ситуації на Близько Сході.

"Про все хороше"

Але, якщо судити за офіційними заявами, голова КНР розділив спілкування з президентом Польщі на дві частини. В одній - визнання взаємної вигоди від поглиблення двосторонніх відносин. В іншій - несприйняття того підходу до російської війни в Україні, котрий висловлено у підсумковому комюніке Глобального саміту миру у Швейцарії. "Китай готовий і надалі відігравати конструктивну роль у політичному врегулюванні "кризи в Україні" у свій власний спосіб та підтримує всі зусилля, котрі сприяють мирному вирішенню й побудові ефективної та стійкої архітектури європейської безпеки".

Нове - "у власний спосіб". У перекладі з дипломатичної китайської мови це означає, що Сі Цзіньпін не поділяє підходу США та ЄС до російсько-української війни, називає її "кризою" та акцентує на своєму розумінні того, як шукати вихід та досягати миру. Однак, заручившись тим, що з 1 січня 2025 року Польща головуватиме в ЄС, польському президенту вдалося добитися того, щоб у розмові з Сі Цзіньпіном було акцентовано на повазі до суверенітету та територіальної цілісності країн. Зокрема й України.

"Нас почули", - резюмував Анджей Дуда.

Але й двосторонні стосунки із Польщею Китай бажає розвивати. Як зазначив Чжао Лецзі, Китай готовий працювати з Польщею над поглибленням стратегічної співпраці. Сі додав - і виводити відносини з Польщею на більш високий рівень. Польські ЗМІ стверджують, що Дуді вдалося переконати Сі більше інвестувати у Польщу. Принаймні, спільний план дій до 2027 року було підписано та опубліковано.

Одночасна гра на всіх дошках

На думку експерта-міжнародника Станіслава Желіховського, президент Польщі та голова КНР не зациклювалися на підготовці до другого Глобального саміту миру.

"Поки що кожна держава реалізовуватиме свої ініціативи, - вважає він. - Але Україна є однією з ключових країн ініціативи Сі Цзіньпіна "Один пояс - один шлях". І Сі має це враховувати, адже Китай нині під пильною увагою всього світу. Тому Дуда спробував зсунути позицію КНР з цього питання".

Як наголосив експерт, Росія зацікавлена у перекроюванні світового порядку. Можливо, - шляхом білоруських провокацій на кордоні. А це невигідно Китаю, котрий намагається співпрацювати з усіма країнами світу, бо це дає великі прибутки у китайську економіку.

"Але КНР має тісні взаємини з Білоруссю, тож чи вплине Піднебесна на Лукашенка, складно сказати. Важливо, що запропонувала Польща", - зазначив Желіховський.

Анджей Дуда, за даними джерел, натякнув на можливості закриття польського кордону для білоруських мігрантів. Через цей кордон якраз і проходить важливий для торгівлі Китаю з ЄС залізничний маршрут.

Сподіваємося, Польща ті Білорусь вирішуватимуть проблеми шляхом консультацій, уникаючи ескалації, - відповіло МЗС Китаю.

Шляхи до порозуміння

Візит справді багатошаровий, розповів Gazeta.ua кандидат політичних наук Олексій Буряченко. Може бути ще одна причина - Сполучені Штати через Польщу хотіли обговорити з Китаєм безпекові аспекти у Східній Європі.

"Така домовленість убезпечить від прямої ескалації з боку РФ, але будь-які попередні домовленості між Польщею і Китаєм не захистять від гібридних загроз. Я не виключаю провокацій", - припустив експерт.

Крім того, США можуть з Китаєм так опосередковано обговорювати Тайвань. "Досить поважні експерти почали моделювати розвиток подій, як Китай вирішить це питання, ці дискусії насторожують. Чим більше західний світ дозволяє Путіну йти далі та руйнувати світовий порядок, тим вигідніша переговорна позиція Китаю по Тайваню", - припускає Олексій Буряченко.

Зі свого боку, Станіслав Желіховський звернув увагу на активні контакти Польщі з Південною Кореєю: міністри оборони двох країн нещодавно підписали нові контракти на військову техніку.

"А для Китаю Південна Корея - суперник", - наголосив експерт. Тож Польща цілком могла наперед нейтралізувати напругу з Китаєм.

Зараз ви читаєте новину «Китайська місія Анджея Дуди. Про що говорили президент Польщі та Сі Цзіньпін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі