четвер, 27 вересня 2012 07:45

"Ніяких поступок суспільству не буде"

Автор: фото: Ростислав Мисюкевич
  Олексій Гарань: ”Замаячила небезпека санкцій проти людей, які причетні до порушення демократії в Україні”
Олексій Гарань: ”Замаячила небезпека санкцій проти людей, які причетні до порушення демократії в Україні”

Нардеп-"регіонал" Леонід Кожара заявив, що Юлія Тимошенко закликала світ не давати Україні перспективи євроінтеграції. Про це нібито вона просила у своєму листі до лідерів демократичних країн.

— Кожара, мабуть, по діагоналі читав звернення Тимошенко. Вона такого не писала, — каже політолог Олексій Гарань, 53 роки. — Там ідеться про санкції щодо режиму Януковича. Західній спільноті пояснюється ситуація в Україні. Заява Кожари вписується в політику, яку проводить Банкова — шукати стрілочників, на яких можна повісити свої гріхи. Цю роль уже довгий час виконують "папірєднікі".

На кого такі заяви розраховані?

— Іноземні дипломати, з якими я спілкувався, просто сміються з цього. Після Ялтинської конференції на початку вересня, де виступав Віктор Янукович, керівник зовнішньополітичного відомства Костянтин Грищенко, заступник генпрокурора Ренат Кузьмін, іноземні гості остаточно переконалися, що серйозних речей ніхто не каже. Тобто заява розрахована на нерозумних українців — на колишній електорат Партії регіонів, який зараз вагається між "регіоналами" та комуністами. Заяви Кожари розраховані на глядачів телешоу, які погано розбираються в політичному процесі.

Чому почали робити такі заяви?

— Основна причина — парламентські вибори. Невідомо, чи Європа визнає їх  демократичними. По-друге, Євросоюз чітко дав зрозуміти, що не підпише з Україною Угоду про асоціацію. Замаячила реальна небезпека санкцій проти людей, які причетні до порушення демократії в Україні. Лякає не стільки заборона видачі їм віз, скільки розслідування корупційних схем наших чиновників. Є резолюція сенату США. Нашій владі треба якось на це реагувати, збити резонанс у суспільстві. Подивіться на заяви Міністерства закордонних справ — незграбні та неадекватні спроби захиститися.

Навіщо Кожара заявив, що за просування резолюції сенату США щодо Тимошенко начебто заплатила гроші українська опозиція?

— Хочуть применшити значення резолюції, показати, що це рішення окремих людей. Але воно виходило від двох американських партій — демократів і республіканців. Це означає, дві провідні політичні сили Америки однаково стурбовані ситуацією в Україні. Щоб заблокувати резолюцію в сенаті треба був лише один голос, але такого не знайшлося.

Яка головна мета цих заяв влади?

— Виграти вибори до Верховної Ради. І тут усі методи добрі. Навіть у Києві порушують виборчий процес, підкуповують виборців. Потім підкуповуватимуть мажоритарників, які пройшли в парламент. Перед 28 жовтня влада може піти на деякі символічні поступки. Наприклад, знімуть із розгляду законопроект про наклеп, дозволять виходити в ефір каналу ТBі, чи відмовляться від ідеї надання російській мові статусу державної. Це така тактика: створити проблему, а потім її вирішувати, ніби йдучи на поступки суспільству. Насправді ніяких поступок не буде, бо головне для влади — утримати більшість у парламенті.

Зараз ви читаєте новину «"Ніяких поступок суспільству не буде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі