понеділок, 01 січня 2024 09:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Майже 60 тис. епізодів воєнних злочинів росіян - правозахисниця про "трибунал для Путіна"

Майже 60 тис. епізодів воєнних злочинів росіян - правозахисниця про "трибунал для Путіна"
Українські правозахисники задокументували 59 тисяч епізодів воєнних злочинів росіян. Фото: УНІАН

Українські правозахисники задокументували 59 тисяч епізодів воєнних злочинів росіян.

Насправді це - лише верхівка айсберга. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповіла Олександра Матвійчук. Вона – українська правозахисниця та голова організації "Центр громадянських свобод", яка 2022 року отримала Нобелівську премію миру.

"Починаючи з 24 лютого ми об'єднали свої зусилля з кількома десятками регіональних організацій. Спільно з партнерами Українською Гельсінською спілкою і Харківською правозахисною групою створили всеукраїнську мережу локальних документаторів. Ця ініціатива називається "Трибунал для Путіна". Ми працюємо разом і маємо амбітну ціль - задокументувати найменший злочинний епізод у кожному селі кожної області. За цей час ми задокументували 59 тисяч епізодів воєнних злочинів. Ніби це велике число, але насправді - лише верхівка айсберга", – сказала Матвійчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми маємо створити трибунал для Путіна вже зараз" – Олександра Матвійчук

Росія використовує воєнні злочини як метод ведення війни. На окупованих територіях цілеспрямовано винищують активних людей - журналістів, громадських активістів, священників, митців, мерів. Це робиться з метою утримати ці території у покорі.

Зараз ви читаєте новину «Майже 60 тис. епізодів воєнних злочинів росіян - правозахисниця про "трибунал для Путіна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі