середа, 26 травня 2010 18:05

Львів хоче українізувати Януковича - Юхновський

Львів хоче українізувати Януковича - Юхновський

Рішення Львівської облради про вшанування 8-9 травня Днів пам'яті жертв другої Світової війни-це спроба українізації президента України Віктора Януковича.

Такий висновок можна зробити зі слів в.о. голови Інституту національної пам'яті Ігоря Юхновського.

"Я так думаю, що Янукович має стати українським президентом, бо бути президентом Україні і не бути українцем неможливо. Українцем можна стати будучи українцем з народженням, будучи українцем по усвідомленню, по переконанню. Це(стати українським президентом-Ред.) є його основний обов'язок на посаді президента. Це є неминуче", - сказав депутат 1-го скликання у коментарі Gazeta.ua.

За його словами, на території України, фактично, відбувалося дві війни- Велика Вітчизняна війна, яка була частиною Другої світової.

"Україна була у різних окупаціях, в різних станах несвободи. Частина під Румунією. Частина під Чехословаччиною, центр України був рейхскомісаріат Україна і в зв'язку з тим були різні обставини, в яких проживали люди. Якщо дивитися на всю Україну, яка є тепер, то частина - Закарпаття належала до Чехословаччини, частина до Румунії решта до Радянського Союзу. Так от, війна в Закарпатті почалася у березні 1939 року. Війна в Закарпатті - це є війна в Україні?Тобто, друга світова війна для України фактично почалася десь з другої половини березня 1939 року. А, коли німці напали на СРСР у 1941 році, то партійне керівництво аналогічно до війни 1812 року назвали її Великою Вітчизняною війною. Таким чином, для тих українців які воювали в одних рядах з росіянами в радянській армії проти німців. Отже є Велика Вітчизняна Війна, яка є частиною Друга світова війни", - зазначив директор Інституту національної пам'яті.

Ігор Юхновський також зауважив, що у війні на території України, фактично, брали участь три учасники. "У другій світовій війні на території України фактично приймали участи три сили. Це була Червона Армія, це була німецька армія, це була визвольна армія УПА. Війна для німецької армії була програна, війна для УПА, яка боролася як проти німецької так і проти радянських військ була безнадійною але геройською, війна для радянської армії була переможною. І всі ці складові Другої світової війни нам потрібно поважати", - зауважив парламентар.

Директор інституту національної пам'яті переконаний, що для примирення між ветеранами УПА та червоної армії, необхідно перш за все дотримання однієї умови: "Кожна група людей може бути при своїй груповій пам'яті. Намагатися ламати ці пам'яті є безнадійним. Можуть бути різні групові пам'яті: і есесівців, і червоноармійців, і УПА. Однак, одне має бути обов'язкове для всіх. В Україні ніхто не має права прилюдно виступати ні проти радянської армії, ні проти УПА, ні проти німецької армії. І це буде перший крок до примирення", - резюмував Ігор Юхновський.

Зараз ви читаєте новину «Львів хоче українізувати Януковича - Юхновський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі