вівторок, 04 червня 2024 08:35

Кулеба розповів, чого очікувати від саміту НАТО в липні

Кулеба розповів, чого очікувати від саміту НАТО в липні
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів про саміт НАТО в Вашингтоні. Фото: Українська правда

На Вашингтонському саміті НАТО в липні 2024 року процес наближення України до Альянсу стане більш зрозумілим.

У країн-членів Альянсу вже ухвалене рішення щодо України - її вважають "своєю". Тепер це потрібно юридично зафіксувати на папері, сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в Києві на презентації книги "Війна і нові горизонти", пише ТСН.

"А юридична фіксація - це, власне, вступ. Деякі країни-члени НАТО кажуть: "Ви однозначно наші, ми забираємо вас, це без питань. Але, якщо ми вас прямо зараз заберемо, або навіть запрошення вам надамо - це буде сприйнято Росією як оголошення війни. А ми кажемо: "Росія і так все сприймає, як війну з НАТО". Але вони побоюються. Але, я думаю, що в НАТО питання членства України теж вирішене", - сказав міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Задіяно близько 60 бойових літаків: у Німеччині розпочались масштабні військові навчання НАТО

На Вашингтонському саміті НАТО в липні цього року ухвалять рішення, як зробити Україну ще ближчою до Альянсу, вважає Кулеба.

"Жодна країна, яка увійшла, починаючи від 70-х років, до складу ЄС, не відповідала на 100% критеріям вступу. Багато з них були і є корумпованими, нереформованими, з купою структурних проблем. Але було чітке розуміння, що це Європа, це наші, тому ми їх забираємо, і далі вже будемо дорулювати ситуацію всередині. А Україну не сприймали, як свою. Чому? Розуміємо чому - Росія вкрала нас у Європи, тому ми були стерті з колективної європейської пам'яті", - пояснив він.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг проситиме союзників виділяти щонайменше 40 мільярдів євро на рік для фінансування військової допомоги України на тлі безперервної російської агресії.

За його словами, потрібен як мінімум нинішній рівень підтримки, щоб забезпечити передбачуваність, яка необхідна Україні.

Зараз ви читаєте новину «Кулеба розповів, чого очікувати від саміту НАТО в липні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі