четвер, 30 березня 2023 15:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Кремль у розпачі: Китай запевнив, що не надаватиме зброю РФ

Кремль у розпачі: Китай запевнив, що не надаватиме зброю РФ
Китай запевнив, що не надаватиме Росії зброю. Фото: pixabay.com

Китай не надаватиме зброю Російській Федерації для ведення війни проти України.

Пекін намагається перевірити, чи зможе зайняти позицію миротворця, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю Financial Times.

"Китай ще не вирішив, чи варто й далі вкладати сили у мирне врегулювання війни або ж підтримати РФ у військовій сфері", ‒ сказав він.

За словами Кулеби, глава МЗС Китаю Цінь Ган запевнив його, що Пекін не надаватиме зброю Москві. Україна також не фіксує посилення військової підтримки Росії з боку Китаю.

"Під час зустрічей з представниками Китаю я чітко окреслив, що допомогу Україні та РФ не можна порівнювати. Українці обороняються, а росіяни ведуть злочинну війну. Якщо основним принципом зовнішньої політики КНР є повага до територіальної цілісності, то ми не бачимо жодного раціонального аргументу, чому надання зброї РФ правомірне", ‒ додав очільник МЗС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держдеп США різко відреагував на позицію Китаю у війні РФ проти України

Водночас, за даними української розвідки, така позиція Китаю викликає обурення у Кремлі.

"Китай не допустить, щоб Російська Федерація розвалилася, але йому потрібна слабка Росія. Щоб у Кремлі йшли на поступки КНР та забезпечували ресурсами", ‒ наголосив дипломат.

Президент Росії Володимир Путін під час зустрічі з лідером КНР Сі Цзіньпінем у Москві не отримав бажаних гарантій. Заява російського диктатора про розміщення РФ ядерної зброї в Білорусі сигналізує про це, вважає президент України Володимир Зеленський.

Зеленський також запросив главу Китаю відвідати столицю із візитом. Українське керівництво готове бачити китайського лідера у Києві.

Зараз ви читаєте новину «Кремль у розпачі: Китай запевнив, що не надаватиме зброю РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі