четвер, 17 лютого 2022 10:08

"Кремль може вдатися до провокацій" – чому в РФ заговорили про визнання ОРДЛО

"Кремль може вдатися до провокацій" – чому в РФ заговорили про визнання ОРДЛО
"Насторожує звернення Держдуми Росії до Путіна щодо визнання незалежності "ДНР" та "ЛНР". Це не говорить про деескалацію конфлікту", каже політолог Валерій Гончарук. Фото: reuters

Росія через визнання незалежності так званих Л/ДНР спробує шантажувати Україну та Захід. Водночас через ці території РФ може готувати провокації чи ввести туди регулярні війська. Про це Gazeta.ua розповів політолог Валерій Гончарук.

"Сказати, що РФ відвела війська від наших кордонів ми поки що не можемо. Можна говорити про часткове відведення або перегрупування. Так само насторожує звернення Держдуми Росії до Путіна щодо визнання незалежності ДНР та ЛНР. Це не свідчить про деескалацію конфлікту", – каже Гончарук.

Водночас позитивно впливає на умиротворення РФ те, що Україна отримала зброю від США, Британії, Польщі, країн Балтії, наголошує політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Можуть атакувати наші атомні електростанції чи комунікації президента та армії – експерт про плани Кремля

"Кремль не був готовий до таких рішучих кроків. Можемо простежити це за окремими істеричними заявами. Не можна не згадати неоднозначні дії деяких посадовців. Зокрема заяву того ж Пристайка. Такі кроки демотивують наших партнерів. Зараз загроза дещо відтермінувалася, але залишається. Якщо не дбатимемо про нашу обороноздатність, то Росія може вдатися до будь-яких провокацій", – каже Гончарук.

Серед таких провокацій Росія може визнати незалежність так званих Л/ДНР, а потім ввести туди війська, пояснює політолог.

"Тоді нам протистоятимуть не якісь квазіросійські війська, а регулярна армія РФ. Але багато експертів говорить, що Путін так лише гратиметься в слова щодо мінського формату. Бо якщо РФ визнає ці території, то про жодний мінський формат не йтиметься. Тоді треба говорити про виведення іноземних військ, а не внесення змін до Конституції", – додає Гончарук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Країна в смартфоні, смартфон у Путіна" – що в Раді думають про голосування онлайн

Путін може використовувати визнання Л/ДНР як шантаж, але не піти на це, розповідає політолог.

"З іншого боку, є приклад Абхазії і Південної Осетії. Там РФ визнала їхню незалежність. Це не призвело до катастрофічних наслідків для Москви", – уточнює Гончарук.

Росія понад місяць проводила військові навчання на кордоні з Україною, де накопичувала свої війська й техніку. Іноземні ЗМІ називали можливі дати повномасштабного наступу. Посилену активність російських військ, розташованих поблизу українських кордонів, зафіксувала зі своїх супутників приватна американська компанія Maxar Technologies. Знімки зробили 13 і 14 лютого. 15 лютого в РФ заявили про відведення частини військових від кордону України "після закінчення навчань".

15 лютого Державна дума Росії проголосувала за те, щоб направити звернення до президента Путіна з проханням визнати "незалежними" окуповані райони ОРДЛО. Путін отримав звернення депутатів і "взяв його до уваги".

У разі визнання так званих ДНР і ЛНР Росія де-факто й де-юре вийде з Мінських домовленостей з "усіма супутніми наслідками". Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу 15 лютого.

Зараз ви читаєте новину «"Кремль може вдатися до провокацій" – чому в РФ заговорили про визнання ОРДЛО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі