вівторок, 16 березня 2010 12:31

Коаліція має намір закріпити за Україною позаблоковий статус

Коаліція має намір закріпити за Україною позаблоковий статус

Коаліція депутатських фракцій "Стабільність і реформи" планує закріпити на законодавчому рівні позаблоковий статус України, що означає неучасть України у військово-політичних союзах інших держав.

Це передбачено угодою про формування коаліції, оприлюдненої в газеті "Голос України" (N 46 від 16 березня 2010 року).

В зовнішній політиці коаліція має забезпечити міжнародний статус України на рівні, який гарантуватиме її національну безпеку, територіальну цілісність і державний суверенітет, сприяти піднесенню її міжнародного впливу і авторитету. При цьому має бути продовження конструктивного співробітництва з НАТО з усіх питань, що становлять взаємний інтерес.

Угодою також передбачено формування порядку денного у двосторонніх відносинах з Російською Федерацією на основі стратегічного партнерства, дружби і добросусідства, а також взаємовигідного торговельно-економічного співробітництва, зміцнення механізмів двосторонніх відносин, формування таких механізмів на основі прямої взаємодії виконавчих органів влади, а також місцевого самоврядування.

Передбачена також економічна інтеграція на пострадянському просторі на засадах національних інтересів України та принципах Світової організації торгівлі, розвиток взаємовигідного співробітництва з країнами СНД, забезпечення виконання Хартії про стратегічне партнерство між Україною та США, формування міждержавних механізмів стратегічного партнерства на засадах ефективного і взаємовигідного співробітництва.

Крім того, угодою передбачено ведення збалансованої зовнішньої політики, що базується на національних інтересах України, зокрема забезпечення широкого торговельно-економічного співробітництва з країнами Великої двадцятки, Центральної Азії, Латинської Америки та Африки.

Зараз ви читаєте новину «Коаліція має намір закріпити за Україною позаблоковий статус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі