пʼятниця, 18 березня 2022 23:55

Спецтема: Війна Росії проти України

"Китай втратив впевненість у перемозі Росії" – що значать переговори Байдена та Сі Цзіньпіня

"Китай втратив впевненість у перемозі Росії" – що значать переговори Байдена та Сі Цзіньпіня
Коментар китайської сторони доволі позитивний для України, каже Володимир Горбач. Фото: "Главред"

Двогодинна розмова голови КНР Сі Цзіньпіня із президентом США Джо Байденом – це хороший знак для України. У Пекіні прогнозували швидку капітуляцію Києва, але після 22 днів війни втратили у цьому впевненість. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політичний аналітик Володимир Горбач.

"Китайці прогнозували, що Україна капітулює за декілька днів. За цей час у міжнародних відносинах та економіці нічого не сталося б. Зараз Китай бачить, що росіяни провалюються. Що вони приречені на фактично воєнну поразку. Тому китайці змінюють публічну риторику, щоб виглядати на міжнародній арені краще, ніж росіяни. Це хороший для України сигнал. Китайці втратили впевненість у російській перемозі", – говорить Горбач.

Сам факт, що відбулися переговори між двома найбільш потужними силами та економіками світу, – вже велике досягнення, наголошує аналітик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росію треба покарати. Це перший крок" – що для України значить рішення Міжнародного суду ООН

"Це значна подія, яка може впливати на хід подій в Україні. Те, що говорили дві години, означає зацікавленість обох сторін. Розмова між США і Китаєм вийшла на рівень лідерів. На ньому ухвалюють політичні рішення. Коментар китайської сторони доволі позитивний для України. Попри те, що китайський лідер використовує російську термінологію – "українська криза", а не каже про війну – офіційно озвучені меседжі є антиросійськими. Значить російська ініціатива війни не в інтересах Китаю. Це хороший сигнал", – додає Горбач.

Інша справа – наскільки щирими є заяви Пекіна, уточнює політичний аналітик.

"Немає інтересу Китаю у російському завоюванні України. Але наскільки КНР зможе впливати на російську сторону, щоб зупинити війну, не відомо. Тому що російське керівництво зайшло надто далеко, щоб без проблем вийти із ситуації без покарання", – каже Горбач.

Китай може політично чи економічно пробувати впливати на позицію Кремля, але Москва – в агонії – може не скористатися порадами Пекіна, пояснює аналітик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські олігархи доплавалися: які яхти "гаманців Путіна" вже забрали через санкції

"Не впевнений, що Китай зараз робить кроки на охолодження відносин із РФ. Він може заявити щось чи натякнути. Зараз треба дивитися, чи буде Сі Цзіньпін говорити із Путіним. Якщо так, то це хороший знак. Китайський лідер навіть риторичними прийомами може привести російського диктатора у свідомість. Так, як це було у Казахстані на початку цього року. Після розмови Сі Цзіньпіня із Путіним росіяни мовчки забралися з тієї країни. Але там вони не встигли натворити того, що вже зробили в Україні. Ситуація зайшла надто далеко", – каже Горбач.

Те, що КНР говорить в голос, часто не співпадає із тим, що є у реальному житті, додає аналітик.

"Китай пропустив той момент, коли міг вплинути на Путіна – під час Олімпіади. Під час особистої зустрічі можна було зупинити президента РФ, китайський лідер на це не пішов. Це велика поразка китайської зовнішньої політики, якщо вірити їхній нинішній офіційний позиції", – говорить Горбач.

Лідери США та Китаю дві години обговорювали Україну. Голова КНР Сі Цзіньпін заявив, що "криза в Україні - це не те, що Китай хотів би бачити". Він вважає, що США та Китай, як постійні члени Ради Безпеки ООН та дві найбільші економіки, мають взяти на себе міжнародну відповідальність за підтримку глобального миру.

Джо Байден закликав Сі Цзіньпіна використати вплив на Путіна для припинення військових дій.

Зараз ви читаєте новину «"Китай втратив впевненість у перемозі Росії" – що значать переговори Байдена та Сі Цзіньпіня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі