четвер, 17 березня 2022 14:27

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росію треба покарати. Це перший крок" – що для України значить рішення Міжнародного суду ООН

"Росію треба покарати. Це перший крок" – що для України значить рішення Міжнародного суду ООН
Принципове рішення щодо Росії кожна країна мала прийняти 24 лютого, каже Володимир Огризко. Фото: "5 канал"

Рішення Міжнародного суду ООН в Гаазі Україна зможе використати на судах проти воєнних злочинців. Це також додатковий аргумент для країн, що об'єдналися проти агресії РФ. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко.

"У практичному плані це рішення може допомогти у продовженні нашого політико-дипломатичного і юридичного тиску на Москву. Згодом, коли всі документи відносно фактів геноциду і військових злочинів зберуть докупи, коли всі матеріали передадуть до Гаазького трибуналу, тоді ця ухвала стане додатковим елементом при винесенні рішень. Це рішення можна буде використати на судах проти воєнних злочинців", – говорить Огризко.

Принципове рішення щодо Росії кожна країна мала прийняти 24 лютого, каже дипломат.

"Деякі країни це зробили. А деякі – роблять вигляд, що це їх не стосується. Рішення Міжнародного суду ООН не може примусити їх змінити ставлення. Для країн, які об'єдналися проти російського агресора, це додатковий аргумент йти далі. Рішення цього суду означає, що міжнародне співтовариство ще раз підтвердило - є всі факти, щоб вважати, що Росія вчиняє злочини проти людяності. За які має бути покарання", – уточнює Огризко.

РФ відмовиться виконувати рішення будь-яких міжнародних інстанцій, говорить ексочільник МЗС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У багатьох є ейфорія, що війна за місяць-два закінчиться. Треба готуватися до найгіршого" – військовий експерт

"Тому що для Москви не існує поняття міжнародного права. Вони використовують його виключно у своїх цілях, коли їм щось потрібно. Ми не дочекаємося того, що вони виконають приписи суду", – додає Огризко.

Рішення Міжнародного суду ООН впливатиме на виключення Росії із міжнародних організацій, наголошує дипломат.

"Як і та ж резолюція Генеральної асамблеї, яка засуджує Росію. Це все має використовувати наша дипломатія. З Ради Європи РФ вже вигнали. Зараз стоятиме питання, щоб вигнати з інших. Наприклад, Міжнародного валютного фонду чи Світового банку. Теоретично, з ООН, але практично це питання складніше. Це все непрості речі, але це консолідує цивілізований світ проти цього монстра", – говорить ексочільник МЗС.

Щоб виключити РФ із ООН потрібна політична воля учасників, наголошує дипломат.

"Якщо вона знайдеться, то тоді це можна робити, як колись виключали СРСР. Все впирається лише у політичну волю. У цьому випадку є очевидним для всіх акт військової агресії. Росія як країна-член Ради Безпеки ООН несе особливу відповідальність за дотримання миру. Тут уже не до юридичних тонкощів, а до політичних рішень", – додає Огризко.

Росія має припинити воєнні дії на території України. Про це у середу, 16 березня, оголосили у Міжнародному суді ООН в Гаазі.

В ухвалі суду йдеться, що Російська Федерація має забезпечити, що її військові не будуть вживати подальших кроків щодо військової операції.

Зараз ви читаєте новину «"Росію треба покарати. Це перший крок" – що для України значить рішення Міжнародного суду ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі