середа, 01 липня 2009 08:56

Казахстану не подобається, що Україна заробляє на його нафтопродуктах

Казахстану не подобається, що Україна заробляє на його нафтопродуктах

Казахстан пропонує виключити нафтопродукти з режиму вільної торгівлі з Україною. Про це, посилаючись на свої джерела в Мінекономіки України, пише "Дело".

Як пише видання, заступник директора департаменту розвитку нафтової промисловості Міністерства енергетики і мінеральних ресурсів Казахстану Амантай Суєсинов підтверджує наявність претензій з боку його держави. За його словами, проблема полягає в реекспорті казахстанських нафтопродуктів.

"Виходить, у нас товар купується без сплати мита, а потім його перепродують в треті країни за вищою ціною", - пояснив Суєсинов. Він вважає, що питання реекспорту повинне узгоджуватися з Казахстаном і, відповідно, повинні сплачуватися митні збори.

Проте, відзначає видання, в Міністерстві енергетики Казахстану не можуть сказати, який об"єм нафтопродуктів йде на реекспорт. "Україна не дає нам цієї інформації. Тому зараз наші митні органи звернулися до митних органів України з проханням надати цю інформацію", - повідомив співбесідник видання.

У департаменті зовнішньоекономічної діяльності Мінекономіки України відзначають, що поки питання виключення казахстанських нафтопродуктів з режиму вільної торгівлі обговорюється на неофіційному рівні. "Але ми очікуємо, що незабаром послідують офіційні дії", - підкреслило джерело видання у відомстві.

У Мінекономіки відзначили також, що офіційних даних про реекспорт казахстанських нафтопродуктів у них немає.

Згідно з даними Держмитниці, з України експортують світлі нафтопродукти тільки Лисичанський (компанія "ТНК-ВР") і Одеський НПЗ ("Лукойл-Україна"). Темні нафтопродукти продають за кордон всі діючі переробляючі заводи.

Дело
Зараз ви читаєте новину «Казахстану не подобається, що Україна заробляє на його нафтопродуктах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі