понеділок, 14 березня 2022 17:35

Спецтема: Війна Росії проти України

"Гуманітарні коридори де-не-де почали працювати" - чим важливий четвертий раунд переговорів із РФ

"Гуманітарні коридори де-не-де почали працювати" - чим важливий четвертий раунд переговорів із РФ
Росіяни намагаються тиснути на переговори через ситуацію на полі бою, додає Антон Кучухідзе.Фото: Facebook

У четвертому раунді переговорів з Російською Федерацією українська делегація обговорюватиме напрацьовані пункти мирного договору. Україна не здаватиме своїх позицій. Тому що РФ має гірше становище, враховуючи ситуацію на полях боїв. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог-міжнародник Антон Кучухідзе.

"Четвертий раунд переговорів - проміжний. Ніхто не каже, що там про щось домовляться. Але він важливий - буде глибший діалог із багатьох питань. Навіть по майбутньому мирному договору, наскільки зрозуміло з заяв представників Офісу президента. Робочі групи напрацювали якісь проєкти положень мирного договору. Але з першого разу сторони дуже рідко про щось домовляються. Україна відстоюватиме свої позиції. Ніхто не хоче здаватися - ні народ, ні військово-політичне керівництво", - говорить Кучухідзе.

Завдяки переговорам відновили комунікацію між між Україною та Росією у питанні гуманітарних коридорів, хоча домовленості не працюють по всіх напрямках, пояснює політолог.

"Не по всіх напрямках це виходить. Маріуполь - наш найбільший біль. Але гуманітарні коридори де-не-де почали працювати. Цей процес не ідеальний, бо Росія обстрілює гуманітарні конвої та людей, яких намагаються вивезти. Однак результат є внаслідок трьох раундів переговорів", - каже Кучухідзе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "За сирійським сценарієм" - окупанти намагаються створити гуманітарний хаос в Україні

Головне у переговорах те, що Україна не поступається своїми позиціями, наголошує політолог.

"Михайло Подоляк чітко зазначив, що українські позиції - це припинення вогню, виведення російських військ. Президент Володимир Зеленський також заявив, що Україна готова до діалогу, але не до ультиматумів. Росія змінила риторику - вони зараз намагаються відхрещуватися від своїх злочинів. РФ сама запуталась, чого хоче. Хоча на початку намалювали комічні вимоги, а тепер ситуація на полі бою не сприяє їм у нав'язуванні нам ультиматумів. І даються взнаки результати санкцій", - наголошує Кучухідзе.

Конкретних домовленостей по принципових питання зараз немає, тому що їх одразу б озвучили, наголошує політолог.

Росіяни намагаються тиснути на переговори через ситуацію на полі бою, додає політолог-міжнародник.

"Росія обстрілює мирні об'єкти, щоб роз'єднати людей та владу, які єдині на понад 90 відсотків, за опитуваннями. Такі цифри вперше за історію незалежної України. РФ на це не розраховувала. Тому їм треба посіяти конфлікт та паніку. Це призведе до зневіри та критики влади. Переговорників також хочуть нажахати обстрілами мирних людей. Це провокації, щоб послабити позиції нашої делегації. У просуванні на полях боїв у росіян нічого не вийшло. Тому почали бити по мирному населенню. РФ хоче вбити нашу впевненість", - каже Кучухідзе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Потрібні жорсткіші санкції Заходу, щоб зупинити Росію" - експерт

Переговори - це довгий шлях, але час грає на нашому боці, уточнює політолог.

"Чим довше РФ продовжує війну, затягує час на переговорах, тим жорсткіше для них ефект санкцій", - додає Кучухідзе.

14 березня о 10:30 почався четвертий раунд переговорів з Росією по відеозвязку. Про це повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк. На переговорах порушать питання припинення вогню, відведення всіх військ та гарантій безпеки.

Зараз ви читаєте новину «"Гуманітарні коридори де-не-де почали працювати" - чим важливий четвертий раунд переговорів із РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі