середа, 24 липня 2024 21:29

Готові до всього. Що змінить візит Дмитра Кулеби до Китаю

Готові до всього. Що змінить візит Дмитра Кулеби до Китаю
Міністр закордонних справ Китаю Ван І (ліворуч) ініціював зустріч з очільником українського МЗС Дмитром Кулебою. Фото: mfa.gov.cn

Уперше за 12 років головний український дипломат відвідав КНР на запрошення китайського колеги. Навіщо Ван І потрібно було терміново бачити Дмитра Кулебу, - розбиралася Gazeta.ua.

Щоб "мирні плани" не ворогували

Щойно Кулеба прибув у Китай, то зробив пост у соцмережі. Розмістив відеоролик та розповів, навіщо він у Піднебесній. Каже, щоби уникнути конкуренції "мирних планів" та поліпшити двосторонні відносини. На думку очільника українсьного МЗС, "варто поглянути на відносини наших держав крізь призму своїх стратегічних відносин з Європою".

З перших рук

У Державному департаменті США вважають, завдяки цьому візиту Китай має отримати безпосередньо від України інформацію про агресію Росії та про завдані нею збитки. Про це на брифінгу заявив речник Держдепу США Метью Міллер.

З огляду на це, ініціатива китайців щодо зустрічі з українським головним дипломатом свідчить, мінімум, про зацікавленість офіційного Пекіна отримати інформацію про ситуацію в Україні "з перших рук". А натяк на "європейську призму" дав зі старту зрозуміти, що у будь-якому "мирному плані" мають бути враховані інтереси та безпека всієї Європи. Тому, можливо, у Дмитра Кулеби є що сказати китайському колезі й від імені європейців.

Тож їхня розмова була тривалою - понад три години. А от її зміст уже став приводом для інформаційного скандалу.

Не так зрозуміли

За даними китайської сторони, голова українського зовнішньополітичного відомства заявив про бажання і готовність вести діалог з російською стороною. При цьому, переговори мають бути раціональними, спрямованими на досягнення справедливого й міцного миру та мати практичне значення.

Російські та окремі китайські пабліки моментально вихопили й поширили фразу про готовність України до переговорів з РФ. Навіть речник Путіна Дмитро Пєсков порадив чекати роз'яснень, оскільки така позиція дисонує з офіційними заявами Києва. І виявився правий. У США звернули увагу на різні акценти в офіційних повідомленнях про бесіду китайського та українського МЗС.

За офіційними даними української сторони, Дмитро Кулеба заявив про готовність до переговорів лише на певному етапі, коли Росія буде здатна вести діалог доброчесно, а нині такого з російського боку не спостерігається.

Більше того, український дипломат звернув увагу китайського колеги на злочини Росії та більше розповів про перший Глобальний саміт миру а також про логіку подальших кроків у провадженні української Формули миру.

Умови ще не визріли

Довелося Піднебесній пояснювати, що й до чого.

"Китай вважає, що розв'язання усіх конфліктів має досягатися через політичні засоби. Нещодавно і Україна, і Росія подавали сигнали різної готовності до переговорів. Хоча умови й час ще не визріли, ми підтримуємо усі зусилля, що сприяють миру", - зазначили китайські дипломати.

Іншими словами, російські пропагандистські пабліки перестаралися. Але навіщо, адже навряд чи Україна змінить свою позицію під інформаційним тиском країни-агресорки?

Вагання та наполегливість

Факт візиту Дмитра Кулеби на запрошення Ван І є певним сигналом Росії, вважає експерт Української асоціації китаєзнавців Дмитро Єфремов. Він звернув увагу на напружені відносини між КНР та РФ, особливо на тлі пошуку російською стороною контактів з Індією, Північною Кореєю та В'єтнамом, з якими у Пекіна складні стосунки.

"Можливо, у відповідь на такі дії РФ Китай і запросив Дмитра Кулебу", - не виключає він.

Нині Китай скорочує торгові операції з Росією. Тому реакція російської сторони, поки що неофіційна, є передбачуваною.

Експерт звернув увагу, що факт і зміст візиту наочно свідчать, що це Росія, а не Україна, чинить спротив переговорам. Однак максимум, на що може розраховувати українська делегація у Піднебесній, - дипломатичне сприяння на міжнародних майданчиках (ООН та інші структури). Насамперед Пекін "буде добиватися збереження дипломатичної свободи", вважає Єфремов.

Найзручніша позиція

Нині Китай займає найзручнішу позицію: залучає Україну як ресурс, використовує Росію для торгів із ЄС, звернула увагу головна консультантка Національного інституту стратегічних досліджень Аліна Гриценко. На її думку, Дмитро Кулеба запропонує Китаю розглянути можливість підтримки окремих пунктів Формули миру – тих, де є продовольча, екологічна безпека. Це може піти у плюс для миротворчого іміджу КНР, який дуже важливий для Пекіна. Зокрема, дипломатичним успіхом стала зустріч у китайській столиці представників 14 палестинських угруповань, котрі домовилися про формування уряду Палестини.

Тому для української сторони на часі забезпечити стабільну та рівну комунікацію між двома країнами, яка "буде дуже важливою для України, бо з часом китайський уплив на Росію зростатиме", - зазначила Аліна Гриценко. Водночас Києву варто подумати про "смаколики" для китайської сторони. На думку експертки, їх Києву потрібно шукати разом із Брюсселем.

Історична зустріч

Мета поїздки Дмитра Кулеби може бути значно практичнішою.

"Дуже часто переговори двох керівників зовнішньополітичних відомств означають факт підготовки до візиту перших осіб держав… Можливо, ми ведемо комунікацію про зустріч Володимира Зеленського та Сі Цзіньпіна", - припустила Аліна Гриценко.

І ця зустріч може стати критично важливою для України, оскільки, на думку президента ГО "Ліберально-демократична ліга України" Артура Харитонова, Китай готується до масштабної континентальної війни.

Підготовка до Третьої світової?

За словами експерта, у Сі Цзіньпіна травма від розпаду СРСР така, що у своїй глобальній стратегії зона впливу російської радянської імперії під керівництвом КНР "розростається фактично до кордонів Варшавського договору. І тоді зрозуміло, чому вони робили таку експансію у Східну Європу".

Артур Харитонов припускає, що економічна експансія Китаю до Європи теж мала на меті стратегічні військові цілі. Так, останнім часом Росія, Іран та й Китай відчутно посилили свої територіальні претензії до сусідніх країн: до України, до Індії, до Філіппін тощо, КНР - до Тайваню. Точки напруги легко переростатимуть у збройні конфлікти, залагодити які дуже складно. Китай безпосередньо участі у них не братиме, але, у спілці з окремими державами Азії, надаватиме ресурси та іншу підтримку.

"Україні треба думати, що робити у разі глобального наступу. Ми начебто готові до війни, ми вже воюємо, але в умовах розриву шляхів постачання - яка наша стратегія?", - непокоїться експерт.

Утім, офіційний Пекін не подає жодних ознак підготовки до війни. Натомість китайці обіцяють продовжити гуманітарну підтримку та розширювати експорт українського зерна. У відповідь Дмитро Кулеба запросив губернатора найбільш промислово розвиненої провінції КНР Гуандун - Ван Вейчжуна та урядовців інших китайських регіонів активізувати співпрацю між двома країнами на регіональному рівні. Зокрема, запропонував провести спільний бізнес-форум та відвідати Миколаївщину.

Чий Тайвань

Є ще одна деталь. ЗМІ Піднебесної повідомили про підтримку українською стороною принципу "одного Китаю". Принцип "одного Китаю" напряму стосується незалежності Тайваню, котрий може стати наступною "гарячою точкою", вважають у США. Цими днями розпочав своє азіатське турне голова Держдепу Ентоні Блінкен. Є вірогідність його зустрічі з Ван І та з Дмитром Кулебою. Водночас українська сторона, за даними китайського МЗС, наголосила, що принцип "одного Китаю" поділяють і США. Натомість Ван І припустив "ескалацію та розростання" конфлікту в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Готові до всього. Що змінить візит Дмитра Кулеби до Китаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі