вівторок, 03 листопада 2020 19:48

Фальсифікації, маніпуляції та відкриті списки: як проходять підрахунки голосів

Фальсифікації, маніпуляції та відкриті списки: як проходять підрахунки голосів
Результати місцевих виборів мають бути встановлені до 6 листопада 2020 року включно. Фото: espreso.tv

3 листопада Центральна виборча комісія оприлюднила результати виборів депутатів 237 місцевих рад з 1 577. Загалом обрали 5 428 депутатів та 282 сільських, селищних та міських голів.

Підрахунок голосів затягнувся через новий Виборчий кодекс, до якого дільничні виборці комісії не були готові. Про це розповів для Gazeta.ua політичний експерт Денис Рибачок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місцеві вибори. На всіх дільницях підрахували голоси

"Підрахунок голосів затягнувся через новий Виборчий кодекс, який запровадив систему за відкритими списками. Деякі члени дільничних виборчих комісій лише в день голосування дізналися про те, що потрібно буде рахувати голоси кожного кандидата від окремої партії".

Часто члени ДВК робили помилки в протоколах, пояснював експерт.

"Вони складали протоколи за новими зразками, вписували нову інформацію. Їх часто відправляли на повторний перерахунок, бо не сходилися цифри. Тому члени комісій робили помилки і не могли здати протоколи своєчасно".

Деякі кандидати спеціально затягували процес підрахунку, казав Рибачок.

"Кандидати, які не добирали голосів, спеціально затягували процес. Вони "засипали" виборчі комісії скаргами та вимагали перерахунку. Особливо це стосується кандидатів, в яких не вистачало кількох десятків голосів для подолання 25% виборчої квоти, що належить до відкритих списків".

"Були й традиційні маніпуляції з діяльністю виборчих комісій, які не завжди адекватно оцінювали ситуацію і десь підігравали кандидатам. Тому протоколи відправляли на перерахунок. І не виключено що фактор фальсифікацій теж мав там місце", - додав він.

25 жовтня в Україні відбулися місцеві вибори. Обирали сільських, селищних, міських голів і депутатів сільських, селищних, міських, районних, обласних і районних у містах рад.

Загальна явка на виборах становила 36,88%, повідомила ЦВК.

Результати місцевих виборів мають бути встановлені до 6 листопада 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «Фальсифікації, маніпуляції та відкриті списки: як проходять підрахунки голосів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі