пʼятниця, 27 травня 2022 16:29

Євросоюз має розширюватися, щоб зберегти стабільність - Кулеба

Євросоюз має розширюватися, щоб зберегти стабільність - Кулеба
Україна підтримує вступ Північної Македонії у ЄС. Фото: eastnews.ua

Якщо до Євросоюзу приймуть нових членів на півдні й сході континенту, це стане найкращою гарантією стабільності.

Україна повністю підтримує членство Північної Македонії у ЄС, каже міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на брифінгу з міністром закордонних справ Північної Македонії Буяром Османі в Києві, повідомляє "Європейська правда".

"Я вважаю, якщо ЄС дійсно дбає про безпеку й процвітання Європи, то єдиний шлях досягнення цього - розширення Європейського союзу на Балкани й на схід, щоб поширювати свої норми, цінності та об'єднувати тих, хто поділяє їх. Тільки таке розширення стане гарантією того, що в цей простір не зайдуть інші гравці й не почнуть нав'язувати свої правила й бачення, і не дестабілізують Європу", - зазначив Кулеба.

Він додав, що Північна Македонія та Україна не вважають себе "конкурентами" на шляху до ЄС. Міністри домовилися про підтримку надання Україні статусу кандидата на членство на червневому саміті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС України відповіло Франції про членство в ЄС "через 15-20 років"

"Ми відкидаємо, що є певний конфлікт і що поки не буде наступних кроків у євроінтеграції Північної Македонії, не можна надавати статус кандидата Україні", - сказав Кулеба.

28 лютого президент Володимир Зеленський підписав заявку України на членство в ЄС.

У квітні Зеленський передав главі представництва ЄС заповнену анкету для набуття статусу кандидата. Єврокомісія опублікує думку наприкінці червня.

Стратегічний курс України на членство в ЄС і НАТО закріплений у Конституції. Більшість українців підтримують вступ України до ЄС і НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз має розширюватися, щоб зберегти стабільність - Кулеба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі