вівторок, 09 травня 2023 12:31

Спецтема: Війна Росії проти України

ЄС звернувся до Китаю на тлі війни в Україні

ЄС звернувся до Китаю на тлі війни в Україні
Посол ЄС у Китаї назвав переговори Києва з Пекіном "позитивним кроком". Фото: eastnews.ua

Євросоюз закликав Китай до активніших зусиль щодо досягнення миру в Україні.

Телефонні переговори президента України Володимира Зеленського та китайського лідера Сі Цзіньпіна стали важливим кроком, заявив на пресконференції в Пекіні посол ЄС у Китаї Хорхе Толедо Альбінана, пише Reuters.

"Ми хотіли б, щоб Китай пішов далі і більше допомагав у досягненні справедливого миру, який передбачає виведення російських військ з України", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай щосили торгує з РФ на тлі війни і західних санкцій

Альбінана додав, що очікування подальшого діалогу на високому рівні цьогоріч включають стратегічні переговори між головою зовнішньої політики ЄС Жозепом Боррелем та міністром закордонних справ Китаю. Важливі також такі теми, як торгівля та економіка, цифрові технології й клімат, зазначив він.

Президент Володимир Зеленський наприкінці квітня провів першу розмову з китайським лідером Сі Цзіньпіном. Пізніше український президент розповів, що вони обговорили, як досягти "справедливого і стійкого миру" без територіальних компромісів з боку України. Китайська сторона за підсумками розмови лідерів наголосила, що "всі сторони повинні скористатися можливістю створити сприятливі умови для політичного врегулювання кризи".

Водночас Китай не вважає війну в Україні агресією з боку Росії, хоча раніше Пекін і голосував за резолюцію ООН із таким формулюванням.

Ідеться про голосування Китаю за резолюцію Генеральної асамблеї ООН 26 квітня, яка містить жорсткі формулювання щодо російського вторгнення в Україну.

Постійне представництво КНР при ООН заявило, що позиція Пекіна щодо російського вторгнення не змінилася. Китайські дипломати нібито голосували за весь текст резолюції, а не за схвалення пункту щодо російської агресії.

Китай ніколи не засуджував вторгнення в Україну і піддавався критиці з боку Заходу за свою позицію щодо війни.

Зараз ви читаєте новину «ЄС звернувся до Китаю на тлі війни в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі