понеділок, 09 жовтня 2023 09:00

Ердоган зробив гучну заяву про встановлення миру в Ізраїлі

Ердоган зробив гучну заяву про встановлення миру в Ізраїлі
Анкара сповнена рішучості активізувати дипломатичні зусилля для досягнення миру між ізраїльськими та палестинськими силами. Фото: eastnews.ua

Туреччина готова активізувати дипломатичні зусилля для встановлення миру між Ізраїлем і Палестиною.

Водночас рішення про створення двох держав є єдиним способом досягнення регіонального миру, заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у неділю під час виступу в Стамбулі, передає "Анадолу".

"Ізраїльсько-палестинський конфлікт є основою всіх проблем на Близькому Сході. Закликаю сторони уникати кроків, які посилять його. Поки цю проблему не буде вирішено справедливим шляхом, наш регіон продовжуватиме жити в прагненні до миру. Міцний регіональний мир буде можливим лише шляхом знаходження остаточного розв'язання палестино-ізраїльського питання. У цьому відношенні, як ми завжди наголошували, збереження перспективи вирішення двох держав є дуже важливим", - сказав він.

Ердоган додав, що формування незалежної палестинської держави відповідно до кордонів, встановлених у 1967 році, зі збереженням її територіальної цілісності та зі столицею в Єрусалимі тепер стало "необхідністю, яку не можна відкладати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іран допоміг ХАМАСу розробити план атаки на Ізраїль - ЗМІ

"На жаль, ціну за відстрочку правосуддя платять палестинці, ізраїльтяни та весь наш регіон. Туреччина готова зробити все можливе, щоб послабити напруженість та зупинити насильство. Ми сповнені рішучості продовжити розпочаті нами дипломатичні зусилля щодо відновлення спокою шляхом їхньої активізації. Ми закликаємо всі сторони, які мають право голосу в регіоні, щиро сприяти миру", - додав турецький лідер.

З моменту початку бойових дій у суботу міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан провів телефонні розмови зі своїми колегами із США, Палестини, Іспанії, Катару, Саудівської Аравії, Ірану, Єгипту та Йорданії.

У неділю посол Ізраїлю в Анкарі заявив, що зарано обговорювати посередництво. Він додав, що напад ХАМАСу показав, що угрупованню не слід мати присутності в Туреччині чи деінде.

Зараз ви читаєте новину «Ердоган зробив гучну заяву про встановлення миру в Ізраїлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі