понеділок, 09 жовтня 2023 07:45

Іран допоміг ХАМАСу розробити план атаки на Ізраїль - ЗМІ

Іран допоміг ХАМАСу розробити план атаки на Ізраїль - ЗМІ
Іран готував план вторгнення з угрупованням ХАМАС із серпня. Фото: eastnews.ua

Іран із серпня готував із угрупованням ХАМАС комбінований план вторгнення в Ізраїль.

Представники служби безпеки Ірану допомогли ХАМАСу спланувати атаку й дозволили напад під час зустрічі в Бейруті минулого понеділка, пише видання The Wall Street Journal.

"Офіцери Корпусу вартових Ісламської революції Ірану працювали з ХАМАС із серпня, щоб розробити повітряний, наземний та морський план вторгнення. Деталі операції уточнювали під час кількох зустрічей у Бейруті, на яких були присутні офіцери КВІР та представники чотирьох підтримуваних Іраном угруповань бойовиків, зокрема ХАМАС та "Хезболла", - йдеться у публікації.

Представники Сполучених Штатів Америки стверджують, що не виявили доказів причетності Тегерана до вторгнення. Водночас європейський чиновник і радник сирійського уряду підтвердив інформацію про участь Ірану в підготовці до нападу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ході нападу на Ізраїль бойовики взяли у полон понад 130 людей

Безпосередня участь Ірану у вторгненні вивела б із тіні тривалий конфлікт Тегерана з Ізраїлем, підвищивши ризик ширшого конфлікту на Близькому Сході.

Ізраїль уже звинуватив Іран, заявивши, що Тегеран стоїть за нападами.

Більш широкий план КВІР полягав у тому, аби створити багатофронтову загрозу для Ізраїлю з кількох напрямків: "Хезболла" та Народний фронт звільнення Палестини на півночі та Палестинський ісламський джихад і ХАМАС у Секторі Гази та на Західному березі.

Ізраїльські служби безпеки пообіцяли завдати удару по керівництву Ірану, якщо Тегеран визнають відповідальним.

В Ізраїлі офіційно оголосили війну. Військово-політичний кабінет Ізраїлю підтримав запровадження пункту 40 Алеф.

Цього не відбувалося із 1973 року, повідомляє державна радіостанція Ізраїлю Kan. Пункт 40 Алеф надає повну свободу дій військовим. Армія має доповідати політичному керівництву країни.

Вранці 7 жовтня бойовики ХАМАС завдали масованого ракетного удару по Ізраїлю.

Крім того, бойовики розпочали наземне вторгнення на ізраїльську територію. Члени ХАМАС захоплювали території, вбивали людей та брали заручників. Посольство Ізраїлю в США повідомляло про 100 викрадених бойовиками ізраїльтян.

Зараз ви читаєте новину «Іран допоміг ХАМАСу розробити план атаки на Ізраїль - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі