пʼятниця, 13 вересня 2024 05:52

Спецтема: Війна Росії проти України

Експерти розповіли, чи зможуть удари Storm Shadow по РФ змінити перебіг війни

Експерти розповіли, чи зможуть удари Storm Shadow по РФ змінити перебіг війни
Велика Британія дозволила бити по РФ ракетами Storm Shadow. Фото: Мілітарний

Сполучені Штати та Велика Британія, ймовірно, найближчими днями знімуть обмеження на використання Україною ракет великої дальності Storm Shadow по цілях на території Росії.

Як ці ракети можуть вплинути на подальший перебіг війни робило висновки видання ВВС з посиланням на експертів.

Через високу вартість ракет їх, як правило, використовують у комбінованих атаках разом з недорогими ударними дронами, щоб спантеличити й виснажити протиповітряну оборону противника.

Storm Shadow вже показали свою ефективність у Криму, завдавши ударів по штабу Чорноморського флоту РФ у Севастополі та зробивши всю акваторію навколо півострова небезпечною для російських військових кораблів, вважає британський військовий аналітик Джастін Крамп.

"Не дивно, що тепер Київ лобіює використання Storm Shadow на території Росії, зокрема, для завдання ударів по аеродромах", - зазначив він.

Хоча російська ППО підготувалася до ударів на окупованих українських територіях, зробити те ж саме в масштабах РФ буде набагато складніше, особливо з урахуванням того, що Москву, наприклад, доведеться захищати краще, ніж Крим чи Донбас.

"Це ускладнить забезпечення військової логістики, командування та управління, а також авіаційної підтримки, і навіть якщо російські літаки перебазувалися далі від кордонів України, щоб уникнути ракетної загрози, вони все одно витрачатимуть більше часу та палива на кожен виліт на лінію фронту", - зазначив Крамп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США та Великій Британії готуються до важливих воєнних рішень

Зняття обмежень на застосування далекобійних ракет Storm Shadow надасть Україні дві основні переваги. По-перше, прецедент із франко-британськими ракетами може "розблокувати" рішення щодо американських ракет Atacms, вважає військовий експерт Метью Севілл з аналітичного центру Rusi.

А по-друге, можливість завдання ударів по російській території створить для Кремля "дилему щодо того, де розмістити свої дорогоцінні засоби ППО". Розподіл установок ППО може полегшити проліт українським безпілотникам і зробити їх атаки більш ефективними.

Однак Севілл вважає, що самі по собі удари Storm Shadow по території Росії навряд чи зможуть кардинально змінити ситуацію на фронті та перебіг війни загалом.

Storm Shadow/Scalp - це крилата ракета спільного виробництва Британії та Франції, дальність польоту якої складає близько 250 км. Україна вже отримала від союзників ці ракети, але поки що може застосовувати їх лише для ударів по цілях у межах своєї території.

Володимир Путін напередодні заявив, що удари далекобійною зброєю по території РФ будуть означати пряму участь західних країн у війні.

На його думку, Україна самотужки не може знаходити цілі без західної розвідки.

Якщо Захід допомагатиме Україні бити вглиб Росії, то "зміниться сама суть конфлікту" і Кремль буде ухвалювати відповідні рішення "з огляду на ті загрози, які нам створюватимуться", заявив очільник Кремля.

Зараз ви читаєте новину «Експерти розповіли, чи зможуть удари Storm Shadow по РФ змінити перебіг війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі