четвер, 03 серпня 2023 11:29

Спецтема: Війна Росії проти України

Добалакався: Путіну світять нові ордери на арешт від МКС

Добалакався: Путіну світять нові ордери на арешт від МКС
МКС може видати нові ордери на арешт диктатора за злочини "вагнерівців". Фото: pixabay.com

Міжнародний кримінальний суд може видати нові ордери на арешт російського диктатора Володимира Путіна та найвищого керівництва Росії.

Зокрема у справі про злочини приватної військової компанії "Вагнер", заявив очільник МКС Пьотр Гофманський, повідомляє "Голос Америки".

"Справа щодо депортації українських дітей – не єдина, яку розслідує МКС, що потенційно може призвести до нових ордерів на арешт Путіна. Диктатора можуть особисто притягнути до відповідальності за воєнні злочини "вагнерівців". Зокрема, він визнавав, що бойовики фінансувалися з держбюджету РФ", – ідеться у повідомленні.

Гофманський додав, що нові ордери перш за все залежать від дій прокурора МКС:

"Він може зробити запит на ордер на арешт у досудових суддів МКС, які вирішать, чи є підстави для видачі майбутніх ордерів на арешт. Але безумовно прокурор чітко заявив, що активно займається новими розслідуваннями в Україні, так само як і в інших країнах. Ми очікуємо, що з цього приводу буде більше дій".

Досі до кінця незрозумілий правовий статус ПВК. Такі компанії заборонені російським законодавством, однак Кремль використовував "вагнерівців" на рівні з регулярною армією РФ у війні проти України.

Путін особисто підписував укази про помилування в'язнів, яких у якості найманців відправляли на фронт. Диктатор навіть вручав "вагнерівцям" держнагороди. Водночас після заколоту Путін заявив, що ПВК юридично не існує, а якщо у найманців "Вагнер" немає контракту з Міноборони РФ, з боку держави "не виникає і правових зобов'язань" щодо цих бойовиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін мстить суддям МКС за ордер на його арешт

Зв'язок "вагнерівців" із органами влади Росії буде важко довести, зазначила професорка права з академії Вест Пойнт Дженніфер Меддокс.

"Якщо довести, що бійці ПВК "Вагнер" беруть участь у свідомому вбивстві цивільних, потрібно подивитися, чи на цей момент, коли вони здійснювали ці вбивства, вони були у командному ланцюжку, в якому були й російські офіцери. Чи в ньому було тільки командування групи", – розповіла вона.

Після червневої спроби заколоту власника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина Путін визнав, що найманці компанії повністю фінансувалися з російського бюджету. Ця заява відкриває нові можливості для прокурорів МКС розслідувати масові воєнні злочини бойовиків та проводити прямий зв'язок між цими злочинами і керівництвом РФ.

"Слова Путіна потенційно мають дуже серйозні наслідки з точки зору притягнення Росії до відповідальності за дії найманців та притягнення особисто Путіна до відповідальності як лідера РФ", – вважає професор права в Університетському коледжі Лондона Філіп Сендс.

17 березня МКС видав ордер на арешт Володимира Путіна і уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Путіна і Львову-Бєлову підозрюють у скоєнні воєнного злочину – незаконної депортації і переміщення дітей з окупованих районів України до РФ.

Путін має статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину, сказав генеральний прокурор України Андрій Костін.

Водночас Туреччина, куди диктатор зібрався з візитом, не ратифікувала Римський статут і не визнає рішення Міжнародного кримінального суду, який видав ордер на арешт Путіна.

Зараз ви читаєте новину «Добалакався: Путіну світять нові ордери на арешт від МКС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі