четвер, 19 січня 2023 06:19

Спецтема: Війна Росії проти України

Для безкарної критики Путіна: у РФ створили новий інфопростір

Для безкарної критики Путіна: у РФ створили новий інфопростір
У Росії створюють новий простір для критики президента і міноборони. Фото: eastnews.ua

У російській спільноті створюють новий простір для критики диктатора Володимира Путіна.

Його ініціатори у РФ не бояться покарання, повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

"У Росії відкривають новий сектор, де певні фігури можуть критикувати Путіна та найвищі ешелони влади без будь-якої видимої відплати", – зазначили аналітики.

У звіті ISW навели приклад того, як воєнний злочинець Ігор Гіркін різко натякнув, що підтримує усунення глави Кремля з посади. Своєю чергою засновник і фінансист ПВК "Вагнер" Євген Пригожин дедалі жорсткіше критикує накази міністерства оборони Росії, а також високопосадовців, які, як він висловився, "повинні розвиватися, а не причісувати всіх під свої смішні правила, принципи та забаганки".

"18 січня Пригожин розкритикував нові інструкції міноборони для російських військ в Україні, які обмежують використання певних персональних електронних пристроїв у зоні бойових дій і встановлюють чоловікам суворіші вимоги до стандартів догляду. Заява була останньою з кількох, спрямованих на підрив довіри до міністерства оборони та просування Пригожина як обличчя російської війни", – звітують в ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У РФ вже мобілізують усіх підряд: деталі від ЦНС

Пригожин також розкритикував "відірваних від життя" чиновників міноборони Росії, а також адміністрацію президента РФ. Так званий кухар Путіна прямо атакував Кремль, назвавши тих, хто там працює, "зрадниками, які хочуть, щоб РФ програла війну".

Водночас Путін вирішив поки що не вдаватися до цензури у випадку таких заяв.

"Промова президента Росії на честь прориву радянськими військами блокади Ленінграда продемонструвала, що він залишається невпевненим у своїй здатності суттєво впливати на російський інформаційний простір. Його промова, ймовірно, є частиною більш масштабних і відносно нових інформаційних зусиль, спрямованих на те, щоб загорнути "спеціальну військову операцію" в російський національний міф про Другу світову війну з метою посилення підтримки росіянами затяжної війни і посилення мобілізації", – сказано в повідомленні.

Промова Путіна мала символічне значення для російської внутрішньої аудиторії.Російський диктатор полюбляє використовувати символічні дати та історичні аналогії, звертаючись до народу, тож виголосив цю промову в Санкт-Петербурзі, щоб відзначити 80-ту річницю прориву радянськими військами нацистської блокади міста. Він заявив, що радянські війська перемогли "геноцид Ленінграда" нацистської Німеччини, і провів порівняння з тим, як сучасна Росія нібито бореться з "українськими неонацистами" на Донбасі.

Російська Федерація не зможе мобілізувати 20 млн людей, аби залучити їх у війні проти України. Вони можуть долучити щонайменше до двох млн людей і це буде об'єктивна цифра.

Зараз ви читаєте новину «Для безкарної критики Путіна: у РФ створили новий інфопростір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі