понеділок, 04 липня 2011 13:31

Через хрест в Криму побилися 500 спецназівців і 300 козаків

Через хрест в Криму побилися 500 спецназівців і 300 козаків

У Феодосії надзвичайна обстановка: місто патрулюють сотні міліціонерів, які зупиняють людей, схожих на козаків, і перевіряють документи. Усіх підозрілих відвозять до районних та міського відділень міліції, пише Сегодня.

У суботу тут зійшлися у кривавій битві 500 спецназівців і 300 кримських козаків. 1 липня козаки спробували відновити поклонний хрест на честь воїнів Великої Вітчизняної війни на в'їзді в місто, повалений правоохоронцями через протест кримських татар (на півострові зараз неохоче дають дозволи на те, щоб встановлювати християнську символіку, і установку цього хреста заборонив суд. - ред.).

"О 12 годині дня 1 липня в Феодосії зібрався загальнокримський козачий круг, на ньому ми вирішили повернути на місце хрест, знесений рано вранці всупереч закону. Було рішення Господарського суду АРК, по ньому слід було прибрати хрест, але ми подали апеляцію і вирішили відновити його", - розповів голова Ради отаманів Криму Сергій Юрченко.

За версією ЦГЗ ГУ МВС у Криму, на вимоги міліції припинити протиправні дії учасники акції не відреагували і спробували подолати міліцейський ланцюг із застосуванням сили, в результаті чого виникла сутичка. Міліція пустила в хід кулаки, ноги, палиці і газові балончики, напоготові трималися помпові рушниці. У бійці постраждали 20 козаків. Затримано 15 осіб, з них семеро досі сидять у "мавпятник".

За словами Юрченка, він не знає, хто спровокував бійню: "Головне, влада не хотіла переговорів".

"При чому тут влада? Зібралася група козаків і всупереч не тільки позиції влади, а й негативної позиції Митрополита Сімферопольського і Кримського Лазаря самовільно встановила хрест на узбіччі автотраси, - сказав перший заступник голови Меджлісу Криму Рефат Чубаров. - Потім вони відмовилися виконати рішення суду, що порахувало неправомірним встановлення релігійного символу. Що залишалося робити владі?".

Прем'єр Криму Василь Джарти вже заявив, що буде жорстко припиняти будь-які спроби поставити під загрозу міжнаціональну згоду в автономії: "Самочинні й агресивні спроби незаконно встановлювати уклінний хрест - це політика, закамуфльована в релігію".

Зараз ви читаєте новину «Через хрест в Криму побилися 500 спецназівців і 300 козаків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі