середа, 13 липня 2022 16:29

Спецтема: Війна Росії проти України

"Це єдина можливість притягнути Путіна" – Кулеба розповів про трибунал

"Це єдина можливість притягнути Путіна" – Кулеба розповів про трибунал
Потрібно створити окремий трибунал, сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Фото: Getty Images

Під час конференції в Гаазі Україна закличе створити спеціальний трибунал для притягнення керівництва Російської Федерації до відповідальності за злочини проти України.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час відеозвернення.

Засідання суду заплановане на 14–15 липня.

"Спеціальний трибунал для Росії – завтра та післязавтра в Гаазі я візьму участь онлайн у заході присвяченому відповідальності Росії за злочини, вчинені на території України. Участь братимуть уряд Нідерландів, Офіс прокурора МКС та Єврокомісія, а також багато держав", – розповів Кулеба.

Міністр звернеться до учасників конференції і закличе перейти від дискусій до конкретних кроків.

Запропонує опрацювати підписання відповідного міжнародного договору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ніде у світі такого не було" – полковник про російські обстріли

"Для чого потрібний спеціальний трибунал? По суті, це єдина можливість притягнути вище політичне і військове керівництво РФ саме за вчинені злочини під час агресії проти України. Воєнні злочини, геноцид, злочини проти людяності – все це підпадає під юрисдикцію МКС. Однак цей суд не має достатньо компетенції через Римський статут, тож необхідно створити окремий трибунал", – пояснив міністр.

Спеціальний трибунал доповнить роботу суду, а не створить альтернативні процеси.

"Ми обов'язково притягнемо Росію до відповідальності за всі скоєні злочини. Земля, в буквальному сенсі, горітиме під ногами росіян не лише на фронті, а й під тими росіянами в судах, які винні у злочинах проти українців", – заявив Кулеба.

У квітні Парламентська асамблея Ради Європи підтримала створення трибуналу над РФ.

У Великій Британії ініціювали міжнародний трибунал над Путіним, подібний до Нюрнберзького процесу над нацистськими воєнними злочинцями після Другої світової війни.

Спеціальний міжнародний трибунал, якій розглядатиме злочини російських військових в Україні і керівництва РФ, запрацює цього року.

Зараз ви читаєте новину «"Це єдина можливість притягнути Путіна" – Кулеба розповів про трибунал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі