четвер, 07 вересня 2023 14:05

Частині жінок заборонять виїзд з України: кого це стосується

Частині жінок заборонять виїзд з України: кого це стосується
З 1 жовтня військовозобов'язані жінки отримають такі само обмеження на виїзд за кордон, що й чоловіки. Фото: eastnews.ua

З 1 жовтня жінкам із медичною або фармацевтичною освітою обмежать виїзд з України.

Вони будуть вважатися військовозобов'язаними і на них розповсюджуватимуться такі самі правила виїзду за кордон, що й для чоловіків. Про це сказав член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента в Раді Федір Веніславський, передає "РБК-Україна".

Минулого року Верховна Рада внесла зміни до статті 1 закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Згідно з ними на обов'язковий військовий облік мають бути стати жінки з медичною або фармацевтичною освітою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ЗСУ пояснили, хто з жінок має стати на військовий облік з 1 жовтня

Кабінет міністрів видав постанову щодо порядку військового обліку. Міністерство оборони видало наказ про військовий облік жінок. Він передбачає, що з 1 жовтня жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, мають обов'язково стати на військовий облік.

"Якщо вони будуть стояти на обліку, то вони набувають статусу військовозобов'язаних. А військовозобов'язані виїжджають за кордон у тому порядку, який встановлено для військовозобов'язаних. Тобто якщо будуть окремі якісь документи, які дають право на тимчасовий виїзд - тоді так, вони зможуть поїхати. Якщо немає – тоді вони також, як і чоловіки, будуть обмежені у праві виїзду", – зазначив Веніславський.

Усі інші жінки, які мають військово-облікові спеціальності, споріднені з військовою справою, з цієї ж дати можуть стати на облік добровільно.

"Розширювати перелік спеціальностей у жінок, які мають обов'язково ставати на облік, на цей час не планується", – сказав нардеп.

Жінки будуть зобов'язані ставати на військовий облік з 1 жовтня 2023. Це стосується жінок-медиків і фармацевтів віком від 18-60 років. За власним бажанням стати на облік можуть жінки з іншими спеціальностями, спорідненими з військовою.

Зараз ви читаєте новину «Частині жінок заборонять виїзд з України: кого це стосується». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі