понеділок, 24 жовтня 2022 10:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Буданов зробив заяву щодо загрози нападу з боку Білорусі та наступу на Київ

Буданов зробив заяву щодо загрози нападу з боку Білорусі та наступу на Київ
Потенційна загроза прямого нападу Білорусі на Україну є, заявили в ГУР. Фото: facebook.com/mod.mil.by

Керівник Головного управління української розвідки Кирило Буданов підтвердив, що Росія перекидає в Білорусь свої підрозділи.

Однак тієї кількості не достатньо для формування ударних угруповань, які можуть здійснити наступ на північ. Про це Буданов заявив в інтерв'ю "Українській правді", коментуючи заяву нашого Генштабу про зростання загрозу з боку Білорусі.

"Історія з атакою білорусів на Україну в наших медіа з'являється теж десь із квітня місяця. Приблизно раз на півтора місяці заявляють, що точно ось завтра нападуть ці страшні легіони білорусів. Але реальність трохи інакша, і багато разів я розвінчував ці міфи. Чи є потенційна загроза з боку Білорусі? Потенційно є. Це ж теж ні для кого не секрет", – сказав Буданов.

За його даними, Росія завезла у Білорусь вже близько 3,2 тис. своїх громадян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Масовані удари по Україні: Буданов вказав на "цікавий момент"

"Росіяни зараз перекидають туди певну кількість підрозділів. Але те, що вони заявляють, і те, що вони перекидають по факту – це абсолютно різні речі. Немає жодних ознак щодо створення будь-якого формату ударних угруповань", - наголосив керівник ГУР.

Він зауважив, що ці російські підрозділи без важкої техніки. Навпаки, Білорусь всю свою техніку з баз довгострокового зберігання відправляє у Росію.

"Тобто фізично чим вони з нами будуть зараз воювати? Я не розумію. І так само не розуміють вони", – зазначив розвідник.

Загроза чергового наступу Росією на Київ найближчими місяцями зараз не спостерігається, сказав Буданов.

"Чи можна таке зробити теоретично? Можна. Для цього буде потрібно десь два або два з половиною тижні перекидання військ. Цього немає", – запевнив він.

20 жовтня Генштаб Збройних сил України заявив, що ймовірність спроби наступу з території Білорусі зростає, але його напрямок може бути змінений на захід білоруського кордону для "перерізання" логістики постачання зброї.

Того ж дня "Радіо Свобода" опублікувало супутникові знімки та свідчення очевидців, які говорять про те, що на військовий аеродром у Зябрівці під Гомелем прибувають російські війська та будуються піщані насипи.

Американський Інститут вивченні війни (ISW) переконаний, що ризик такої атаки противника на північ України залишається низьким, попри попередження українського командування.

Росія намагається в пряму залучити Білорусь до війни проти України. В українській розвідці бачать заходи щодо цього. За даними українського Генштабу, під виглядом навчальних зборів у Республіці Білорусь проводять приховану мобілізацію.

14 жовтня самозваний президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про "розгортання союзного угруповання військ", до якого входять білоруські та російські військові частини.

Зараз ви читаєте новину «Буданов зробив заяву щодо загрози нападу з боку Білорусі та наступу на Київ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі