пʼятниця, 13 вересня 2024 00:48

Братів і сестер загиблих на фронті мобілізовувати не будуть: Зеленський підписав закон

Братів і сестер загиблих на фронті мобілізовувати не будуть: Зеленський підписав закон
Мобілізацію для братів і сестер загиблих скасували. Фото: Вечірній Київ

В Україні повернулася відстрочка від мобілізації для неповнорідних братів та сестер українців, які загинули на фронті або зникли безвісти.

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який повертає відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації для військовозобов'язаних, чиї близькі родичі, зокрема "рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра", загинули або зникли безвісти під час участі у бойових діях під час дії воєнного стану, повідомляє РБК.

В попередній редакції закону про мобілізацію зазначалося, що "не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, дід, бабуся чи рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або зникли безвісти під час участі у бойових діях".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Набув чинності закон про відстрочку від мобілізації родичів загиблих і зниклих військових

Проте подальшими змінами до цієї статті слово "неповнорідний" було вилучене.

На практиці це означало, що якщо жінка має від різних чоловіків двох синів, то вони обидва могли бути мобілізовані. Натомість державою гарантовано, що з двох рідних братів у такій самій ситуації один з них має право на відстрочку.

Верховна Рада ухвалила цей закон 21 серпня. Його підтримали 310 депутатів.

За даними опитування, яке провів Національний демократичний інститут, у травні 2024 року три чверті (77%) українців заявили про втрату друзів внаслідок війни. Крім того, 22% опитаних повідомили, що втратили члена сім'ї.

Зараз ви читаєте новину «Братів і сестер загиблих на фронті мобілізовувати не будуть: Зеленський підписав закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі