середа, 17 липня 2024 00:03

Бойкот Будапешту. Орбан спровокував кризу у Євросоюзі

Бойкот Будапешту. Орбан спровокував кризу у Євросоюзі
Фото: eastnews.ua

Віктор Орбан продовжив свій мирний трек щодо України і так спровокував першу у цьому політичному сезоні кризу в Євросоюзі. Наполегливість угорського прем'єра дивує, оскільки він не лише ризикує своєю кар'єрою, а й ставить під питання єдність Європи. Отже, мета має бути важливішою. Чим це все може обернутися для ЄС та України - досліджувала Gazeta.ua.

Повернути Росію

Угорський прем'єр написав ще одного листа до керівництва ЄС. Як повідомляє німецьке видання Bild, після відвідин Москви Віктор Орбан письмово звернувся до голови Ради Європи Шарля Мішеля із закликом відновити дипломатичні стосунки з РФ та провести переговори з країною-агресоркою і Китаєм щодо врегулювання конфлікту в Україні. Причому, йдеться про те,що Дональд Трамп, у разі перемоги на президентських виборах у США, міг би стати посередником у мирних перемовинах.

Офіс угорського прем'єра підтвердив факт відправки такого листа. Щодо його змісту, то підтведили лише у частині мирних пропозицій по Україні, без подробиць. Але уточнили: адресатами є лідери всіх країн-членів Євросоюзу, а не лише Шарль Мішель. "Пропозиції у них на столах", - зазначили у відомстві.

Кремль натомість нагадав, що Орбан до Москви приїздив із "власним баченням" по Україні, яким і поділився з Путіним. "Про його "мирні пропозиції" лідерам ЄС Кремлю не відомо", - наголосив речник Путіна Дмитро Пєсков.

План роздратування

В інтерв'ю Financial Times 16 липня Орбан окреслив основні тези свого плану:

- Трамп у разі перемоги розпочне переговори по Україні, у нього є "добре обґрунтовані плани",

- тому ЄС і має поновити прямі дипломатичні контакти з РФ.

Така миротворча місія Обрана викликала роздратування у Києві. Радник президента України Михайло Подоляк з посиланням на слова Володимира Зеленського заявив: угорський прем'єр та Угорщина не можуть бути переговорниками, бо у них немає мандату ЄС. "Посередниками можуть бути тільки серйозні та сильні союзники, - додав аргументації Зеленський. – Це має бути економіка, що впливає на Росію або від якої залежать Росія та Путін. Або потужна армія, котрої боїться Путін….Я думаю, США, Китай. ЄС такі країни. Весь Євросоюз, не одна окрема країна. Це справді може бути якась посередницька місія".

Ініціатива Орбана більше роздратування викликала у Росії. Заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков наголосив: Кремль вітає зусилля на досягнення миру, у тому числі, угорські, але з них усіх "привертає увагу китайсько-бразильський варіант, який було сформульовано, виходячи зі зміни реалій на землі". Неофіційно російські провладні політики відкидають припущення і про посередництво Трампа, бо Штати є стороною конфлікту. Речник Путіна Дмитро Пєсков зазначив, що чинна адміністрація США до діалогу не схильна, тож "давайте дочекаємося результатів виборів".

Спина Брюсселя

Та найгучніший та найкарколомніший ефект поїздки Віктора Орбана був у Євросоюзі. Ще минулого тижня офіційний Брюссель попереджав про бойкот зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС у Будапешті. Тоді про такі наміри заявили країни Балтії, Швеція та Польща. Нині, як пише Politico, бойкот стане всезагальним, а Єврокомісія (ЄК), з подачі президентки Урсули фон дер Ляєн не делегуватиме комісарів на саміт у Будапешті. Тобто, понизить рівень представництва.

Перший превентивний бойкот уже відбувся: до Будапешта обговорити питання промисловості Євросоюзу прибули профільні міністри тільки сімох країн та без єврокомісара.

Країни ЄС також можуть розглянути припинення головування Угорщини в Євросоюзі, заявив міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна. Як повідомляє народна депутатка України Ірина Геращенко, цього ж вимагають 63 депутати ЄП у листі до керівників Євросоюзу.

"Орбан вже завдав ЄС значної шкоди", - переконані вони.

Якщо це станеться, у Євросоюзі виникне потужний розкол.

Утім, точка кипіння європейського політикуму ще не досягнута: цими днями розпочалася перша сесія новообраного Європарламенту. Депутати мають затвердити другу каденцію президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн та визначитися з деякими іншими керівниками ЄС.

На першому ж засіданні Європарламент переобрав на другий термін очільницю Роберту Мецолу.

Позиція - опозиція

Якщо фон дер Ляєн також перезатвердять, вона отримає опозицію в особі угорського прем'єра та його словацького побратима Роберта Фіцо. Днями словацький парламент не дозволив виділити допомогу Україні. До слова, у Орбана – Фіцо в Європарламенті третя за кількістю депутатська група. І порядок денний у неї чи не найгучніший з усіх сформованих груп та фракцій у ЄП. Тому угорський прем'єр робить заявку на велику геополітичну гру.

"Я більш ніж переконаний, що за перемоги Трампа пропорція фінансового тягаря між США та ЄС значно зміниться у невигідний для Євросоюзу бік, коли мова йтиме про фінансову підтримку України", - заявив Орбан.

Але фінансовими питаннями не обмежився. За словами угорського прем'єра, європейська трансатлантична стратегія копіює американську, "суверенної та незалежної європейської стратегії у нас не було. Я пропоную обговорити, чи раціонально продовжувати цю стратегію, що є". І перша тактична мета Орбана – врегулювати збройний конфлікт в центрі Європи.

Умиротворення не зупинить Росію, відповіла Урсула фон дер Ляєн, "тільки єдність та рішучість прокладуть шлях до всеосяжного, справедливого та міцного миру в Україні".

Брак єдності

Єдності ЄС якраз і бракує. Звісно, угорський прем'єр грає на протиріччях з акцентом на інтереси тієї частини ЄС котра, традиційно вважається "біднішою". Це переважно країни Східної Європи, члени колишнього соцтабору. Вони багато в чому залежать від Брюсселя, зокрема, від субсидій. Згадаймо лишень фермерські протести навесні 2024 року. Є й країни у Східній Європі, котрі досі не прийняті до Євросоюзу. У них є власні погляди на швидкий початок переговорів щодо цього з Україною. Здається, саме на когорту незадоволених як всередині ЄС, так і поза ним, працює угорський прем'єр. Орбан намагається сформувати для них порядок денний як антитезу нібито проамериканській орієнтації Брюсселя.

Але парадокс у тому, що він також орієнтується на США – про це свідчать контакти з Трампом. А той про всяк випадок формує собі базу на випадок програшу – екс-президент США явно націлений за будь-якого результату голосування залишатися впливовим політиком. Анклав Орбана дозволить йому грати свою гру на Європейському континенті та просувати порядок денний не лише в ЄС, а й у НАТО, де Угорщина є країною-членом. Якщо Трамп переможе, Угорщина отримує бонуси, можливо, не лише економічні – стане країною-посередником у переговорах.

Ключ у термінах

На користь цієї версії свідчить те, що президент Володимир Зеленський на останній прес-конференції запросив Росію на другий Глобальний саміт миру у Катарі. На це країна-агресорка рефлексувала роздратовано:

"Кремль не розуміє, що мається на увазі під "Другим самітом миру", враховуючи, що за фактом перший був провальним", - зазначив Пєсков.

Але, схоже, багато чого зрозуміли у Китаї. Преса КНР пише, що навесні 2024 року між ЄС та Китаєм була домовленість про винесення на розгляд лідерів країн-членів Євросоюзу китайсько-бразильського мирного плану – до Глобального саміту миру. Схоже, Брюссель своїх обіцянок не виконав, і за справу взявся Віктор Орбан. Якщо Зеленський планує другий саміт миру у жовтні 2024 року, поспіх угорського прем'єра є зрозумілим.

Перевірка на міцність та праця на себе

Мирного плану Орбана існувати не може, бо у нього не та вага, звернув увагу політолог Тарас Загородній. Але дії угорського прем'єра демонструють "слабкі місця" Статуту Євросоюзу та інших основоположних угод, звернув увагу Gazeta.ua кандидат політичних наук Олексій Буряченко. "Якраз після візиту до Москви він дивним чином одразу оформлює фракцію у Європарламенті…Мені здається, Орбан такими своїми візитами намагається показати, що він компромісна фігура для "човникової" дипломатії… Він робить це для подальшої монетизації щоб вибудувати консервативну фронду до центристських сил у ЄС. І якщо фронді вдасться у майбутньому політичному циклі прийти до влади, то він розраховує на те, щоби бути політиком такої ваги, котрий може очолити Раду Європи чи зайняти іншу чільну позицію у керівництві ЄС", - вважає експерт.

Зараз ви читаєте новину «Бойкот Будапешту. Орбан спровокував кризу у Євросоюзі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі