вівторок, 30 жовтня 2007 17:55

"Балога обіймається з донецькими"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Заступник голови СБУ Олександр Скіпальський дізнався про своє звільнення від журналістів. Він каже, що у радянські часи чи за президентства Леоніда Кучми без попередження у відставку не відправляли
Заступник голови СБУ Олександр Скіпальський дізнався про своє звільнення від журналістів. Він каже, що у радянські часи чи за президентства Леоніда Кучми без попередження у відставку не відправляли

Минулого тижня президент Віктор Ющенко звільнив із посади заступника голови Служби безпеки України 62-річного Олександра Скіпальського. Жодних причин такого рішення глава держави не вказав.

— Я саме працював за столом у кабінеті. Раптом телефонує журналістка. Відкриваю сайт президента й бачу указ. Жодних пояснень! — розповідає "ГПУ" генерал. — Я не чіпляюся за посаду. Після перемоги Віктора Ющенка на президентських виборах та призначення Турчинова головою СБУ, сам подав рапорт про відставку. І повернувся лише на прохання президента і голови секретаріату Балоги. Вони поставили переді мною завдання поїхати начальником управління СБУ на Донеччину. І я це виконав. А тепер немає жодних коментарів щодо моєї відставки. Це — невиховано, несолідно. Треба було зі мною поговорити. Достатньо було найменшої пропозиції з поясненням, і я б погодився сам піти.

Які можуть бути причини звільнення?

— Зауважень до моєї роботи не було. Лише позитивні оцінки з боку голови СБУ Валентина Наливайченка. Тут або інтрига, або підводна течія. Однією з версій може бути робота слідчої групи щодо отруєння Віктора Ющенка. Можливо, мої вороги закинули президентові думку, що Ігор Смєшко (колишній голова СБУ, з яким нинішній президент вечеряв напередодні свого отруєння. — "ГПУ") був моїм учнем. Не виключено, що це пов"язали з тим, що я на своїй посаді якось можу перешкоджати слідству. Друга проблема у тому, що ми з Наливайченком рішуче поставили питання про боротьбу зі спецслужбами, що проводять агресивні акції проти України. Суперники зрозуміли, що альянс Скіпальського та Наливайченка — небезпечний. Оскільки Наливайченко — людина молодша і його не так просто прибрати. Простіше це зробити за окрему плату зі Скіпальським. Тут відчувається дихання чужих спецслужб. Третя версія — це розстановка Балогою людей для вирішення свої особистих питань. Особливо це стосується транзитних мереж через кордони.

Його робота — клеїти конверти і розносити їх своєчасно

Які у вас із Віктором Балогою були відносини?

— Балога — людина невеликого масштабу. Він звертався до мене, коли ще був міністром із надзвичайних ситуацій. Ми кілька разів зустрічалися й говорили. А сьогодні він на вершині Олімпу, то вже усі мають бути у нього не партнерами, а підлеглими. "Підтирками" — одним словом. Я можу бути тільки достойним партнером. А йому такі не потрібні. Балога дуже швидко міняє орієнтацію. То він був у СДПУ(о), то в націонал-демократичному блоці. Тепер Балога "обіймається" з донецькими. Шукає, де йому краще. А я шукаю кращого для держави. У цьому наша відмінність.

А за часів Радянського Союзу чи президентства Леоніда Кучми звільняли вищих посадовців без жодних пояснень?

— При Радянському Союзі точно такого не було. А при Кучмі було дуже рідко — на пальцях можна перерахувати. Балога усіх переплюнув.

У Секретаріаті президента кажуть, що вас звільнили через досягнення граничного пенсійного віку...

— Цю структуру давно треба поставити на місце. Я думав і вірив, що секретар Ради нацбезпеки Іван Плющ це зробить. Бо він потужна людина. А він подружився з Балогою і не обмежив його у функціях. Забезпечувати національну безпеку має РНБО, а не Балога. Його робота, по суті, клеїти конверти і розносити їх своєчасно.

Пояснюю: старший офіцерський склад, генерали служать до 60 років. Але за проханням їхніх керівників вони мають право і до 65-ти. Я підписав контракт із Наливайченком на 5 років. У мене є ще три роки запасу.

Генерал розповідає, що приходив на роботу рано вранці та йшов додому пізно ввечері.

— Я був повен сил, щоб працювати, — підсумовує він.

Зараз ви читаєте новину «"Балога обіймається з донецькими"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі