середа, 02 березня 2011 11:04

Азаров розраховує на зону вільної торгівлі з ЄС вже цього року

Азаров розраховує на зону вільної торгівлі з ЄС вже цього року

Наступного року в Україні запровадять квоти на поставку цукру на внутрішній ринок.

Про це, відкриваючи засідання уряду, розповів прем'єр-міністр Микола Азаров.

"Встановимо граничний розмір квот. Також встановимо мінімальні ціни на буряки та цукор. Це дозволить зберегти потенціал виробників та забезпечить країну цукром", - сказав він.

Глава уряду зазначив, що виробникам сільськогосподарської продукції треба нарощувати виробництво, аби мати можливість віддавати її на експорт.

"Рекордний ріст світових цін на продукцію сільського господарства дозволяє це робити. Наприклад, на зерно ціни збільшились більше ніж удвічі. Дефіцит продовольства у світі збільшуватиметься. Це дає Україні шанс збільшити аграрний потенціал", - підкреслив Азаров.

Він повідомив, що сьогодні Україна експортує 1.5% від загальної суми експорту продуктів тваринництва та 7,7% рослинництва.

"Так, нас не пускають на зовнішній ринок. Це ми усвідомили. Проте поставили завдання переломити це. Сьогодні у Брюсселі розпочався черговий етап переговорів про зону вільної торгівлі з ЄС. Їх веде Андрій Клюєв. Перший етап пройшов успішно та впритул наблизив нас до підписання угоди", - зауважив прем'єр.

За словами Азарова, вже погоджено більше 10 питань. Зараз дискутують над принциповими питаннями для України.

"ЄС фактично виставляє квотну завісу для продукції нашого агропрому і надання таких послуг як автоперевезення. Ми не погоджуємось з таким фізичним обмеженням доступу на ринки. Наші товари та послуги не повинні бути в резервації. Україні не потрібна угода за будь-яку ціну. Ми свідомі того, що зону вільної торгівлі можна створити вже цього року. Для цього потрібен конструктивний діалог", - додав прем'єр.

Зараз ви читаєте новину «Азаров розраховує на зону вільної торгівлі з ЄС вже цього року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі