субота, 31 липня 2010 16:25

Від зони вільної торгівлі виграє металургія і програє село

Від зони вільної торгівлі виграє металургія і програє село

Якщо Україна вступить до зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Європейським Союзом, їй доведеться скорочувати велику частину фермерських господарств. Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив директор зовнішньополітичного напряму Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Жовква.

"Після входження до ЗВТ страждали сільські господарства навіть потужних європейських країн, оскільки європейський сільгоспринок перевантажений. Уявіть, якщо туди увійде ще й Україна зі своїм потужним аграрним ринком", - сказав експерт. Він проінформував, що європейські виробництва, яким довелося суттєво скорочувати обсяги, отримують субсидії зі спільного аграрного бюджету Європи. Через це неаграрні країни часто нарікають, бо не хочуть платити аграріями великі кошти за те, щоб вони не виробляли продукт.

"Оскільки долучення до зони вільної торгівлі не означає членство у ЄС, то ми не зможемо користуватися єдиним бюджетом Європи. Очевидно, субсидії доведеться платити нашій державі. Щоб європейські країни не поглинули український ринок, наша делегація ставить питання про асиметричне ведення зони вільної торгівлі. Умовно кажучи, ми просимо Європу повністю відкрити свої ринки, а наші ринки трохи притримати. Щоб Україна рік чи два мала право зберігати імпортні мита на харчову продукцію, наприклад, з Польщі. Це дозволить нам адаптуватися до нових умов. Наскільки нам це вдасться? Залежить від мистецтва переговорників", - зазначив Жовква.

Він відмітив, що також можуть постраждати споріднені до сільськогосподарської харчові галузі і виноробство. Ці галузі постраждають також через санітарні і фітосанітарні норми ЄС.

"Це одна з тем, на якій Україна зупинилася на переговорах. Ми ніяк не можемо погодити ці нормативи. Наші норми абсолютно відрізняються від стандартів Європейського Союзу. До того ж ветеринари стверджують, що наші вимоги навіть жорсткіші. Але у Європи їх більше. Вони перевіряють продукти за іншими показниками. Держпоживстандарт впроваджує європейську систему стандартизації дуже повільно. Думаю, що перед вступом до ЗВТ, наші галузі могли б впровадити європейські норми у тестовому режимі, щоб адаптуватися до системи", - сказав Жовква.

Експерт відмітив, що у подальшому від зони вільної торгівлі решта галузей би виграла. А перш за все покращення відчують металургійна і хімічна промисловості.

"Фактично наша трубна продукція, хімія, матимуть вільний доступ до європейських ринків. Очевидно, що квотування вже не буде таким жорстким, не буде такої кількості антидемпінгових розслідувань. Саме поняття експортних мит буде відсутнє".

Зараз ви читаєте новину «Від зони вільної торгівлі виграє металургія і програє село». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі