субота, 26 лютого 2011 15:14

Україна блокує переговори про зону вільної торгівлі - посол

Україна блокує переговори про зону вільної торгівлі - посол

Євросоюз вважає необґрунтованими українські вимоги по обсягам квот на експорт сільськогосподарської продукції в рамках переговорів про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, заявляє посол Франції в Києві Жак Фор.

"Пропозиції, сформульовані Єврокомісією в рамках переговорного процесу з України, дуже щедрі. Вони покривають більше 90% української економіки. У той же час будь-які переговори економічного характеру повинні базуватися на існуючих торгових потоках і обсягах, а не на фантазіях і теоретичних припущеннях. Нам не зовсім зрозуміла позиція, з якою сьогодні виступає українська сторона, просячи квоти на експорт сільськогосподарської продукції, що абсолютно не відповідають тим обсягам, які мали місце протягом останніх років", - сказав посол в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня. Україна", опублікованому в суботу .

Дипломат зазначив, що у всіх угодах про зону вільної торгівлі, укладених ЄС з іншими партнерами, фігурує положення про перегляд, яке передбачає можливість зміни відповідних квот, якщо обсяг торгівлі збільшується.

"У підсумку нинішня українська позиція призводить до того, що конкретна сфера - агробізнес - сьогодні стає не чинником подальшого просування переговорів, а навпаки, блокує їх на шкоду іншим сферам та іншим секторам економіки, зокрема промислового, перешкоджає залученню іноземних інвестицій, необхідних для подальшої модернізації економічного потенціалу країни", - заявив посол Франції.

Він вважає, що, "обмежуючи зерновий експорт, не допоможеш розвитку українського сільського господарства і збільшення його продуктивності".

"Сьогодні нам необхідно спільно прийти до певної угоди, що дозволяє вирішити дану ситуацію шляхом включення до тексту документа про зону вільної торгівлі положень про перегляд, які врегулювали б питання збільшення відповідних квот, а також дозволили б покращити показники бізнес-клімату в Україні, що сприяли б приходу іноземних інвесторів і модернізації української економіки", - відзначив Фор.

Зараз ви читаєте новину «Україна блокує переговори про зону вільної торгівлі - посол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі