середа, 08 червня 2011 14:10

Азаров повернувся від Путіна ні з чим

Азаров повернувся від Путіна ні з чим

7 червня у Москві, виступаючи на засіданні міждержавної комісії, прем'єр-міністр України Микола Азаров попросив російську сторону зглянутися на становище, в якому опинилась наша держава через несправедливі, як він вважає, газові угоди.

Російський колега Азарова, Володимир Путін, натомість, менше говорив про газ, а більше про єднання. За словами Путіна, Росія готова до інтеграції з Україною в рамках Єдиного економічного простору.

Голова російського уряду також заявив, що нікого насильно "затягувати" в Митний союз не можна. Разом з тим, від додав, що Росія буде захищати інтереси своїх виробників від проникнення "чутливих" українських товарів в разі входження України до зони вільної торгівлі з ЄС.

Підсумовуючи результати переговорів, російська і українська сторони зрештою підтвердили чинний статус-кво: знижки на російський газ не буде і підвищення ціни транзиту не буде також.

Олександр Гудима, народний депутат від "БЮТ-Батьківщина":

Україна прагне від Росії: переписати газові угоди, зменшити ціну на газ, підвищити ціну газового транзиту

- Зі зменшенням транзиту газу ми матимемо зменшення надходжень. Але якщо імпорт російського газу буде зростати - зростатиме і наша залежність від Росії. Ми знову будемо їздити до Москви, просити і принижуватися - як це вигідно Путіну. Газове питання - питання політичне, а не економічне. До економіки їм діла немає - ми пропонували збудувати разом газопровід Галичина-Ужгород, який росіяни могли б мати його з нами у власності 50 на 50. Нам відмовили.

У відповідь на заяви Росії про намір відмовитися від транзиту газу територією України ми повинні заявити свою стратегію. Полягає вона в наступному - ми хочемо взагалі відмовитися від російського газу. Або хоч звести споживання до мінімуму. Реально протягом 10 років зменшити споживання до 20 мільярдів. Прикладом може слугувати Хорватія - вони відмовились від співробітництва з Росією і закуповують газ у Італії. Хорватія стала справді незалежною від Росії державою.

Олександр Сушко, науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва:

- Кабмін Азарова учора не досяг конкретного результату, зокрема, з перегляду цінової формули у газопостачанні. Не домігся він і компенсації у вигляді підвищення тарифів на транзит російського газу територією України. Проте хіба хтось прогнозував, що це мало бути учора досягнуто? Росія використовує раніше підписані українською стороною угоди на свою користь, наполягаючи на незмінності зафіксованих у цих договорах зобов'язань для української сторони. Ці угоди є грубими помилками у міжнародній політиці - їх припустились спочатку уряд Тимошенко в січні 2009 року (газові угоди - ред.), а потім Віктор Янукович у квітні 2010 року (харківські угоди - ред.). І перші, і другі базуються на нерівноправних кабальних умовах для України.

Зміна цих умов на сьогоднішній день можлива лише шляхом дуже серйозних політичних поступок з боку України. Зокрема, йдеться про поворот вектору інтеграції України - відмову від укладання угоди про асоціацію з ЄС і, натомість, укладання протоколу про вступ до Митного союзу з Росією.

Росія хоче від України: інтеграції в рамках Єдиного економічного простору, приєднання до Митного союзу

Валерій Боровик, голова правління альянсу "Нова енергія України":

- Головне питання полягає не в тому, вдасться чи не вдасться добитися зміни формули, а у тому, якщо вдасться, то якою ціною. Кон'юнктура ринку складається з того, що потрібно домовлятися, не йдучи на жодні поступки. Європейські компанії вже рік тому добилися зниження споживання природного газу і по об'ємах, і по ціні. Крім того, світ не прив'язується до тієї формули, до якої прив'язуємось ми, - до так званого нафтового кошику.

Росія затягуватиме газові перемовини і спробує дотягнути їх до опалювального сезону. Російські підходи вже знаємо - це Митний союз, це ЄврАзЕс тощо. Неправильним є об'єднання політичних преференцій і економічних. Суто технічний контракт хочуть вивести на надто високий рівень. На жаль, українська влада ведеться на такі ігри.

Не варто поспішати і з висновками, що наша країна не піде у Митний союз. Ми бачили політиків, які змінюють стратегічні цілі і пріоритети на діаметрально протилежні. Чіткої заяви, що ми не будемо у Митному союзі, не було! Росія не піде на поступки просто так, бо зрозуміла, що Україна - слабкий партнер.

Зараз ви читаєте новину «Азаров повернувся від Путіна ні з чим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі