неділя, 28 липня 2024 14:30

Арахамія огидно набрехав - голова Центру протидії корупції

Арахамія огидно набрехав - голова Центру протидії корупції
Українське суспільство обманюють, коли говорять, що ЄС погоджував проголосований законопроєкт про відкуп за корупцію, сказав Віталій Шабунін. Фото: Facebook.com/vitaliy.shabunin

Заява голови парламентської фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, що законопроєкт про відкуп за корупцію є вимогою партнерів з Європейського Союзу, є якщо не відвертою брехнею то маніпуляцією.

Про це сказав голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін в ефірі Radio NV.

"Це якщо не відверта брехня, то дуже крута маніпуляція", - сказав Шабунін.

Зі слів голови ЦПК, ЄС "вимагає зробити ефективнішим інструмент для правоохоронної системи, щоб саджати у тюрму організаторів корупційних схем".

"Натомість депутати за поданням уряду ухвалюють законопроєкт, який захищає організаторів корупційних схем від посадок. І в чому тут огидна маніпуляція. ЄС хоче, щоб інструмент був ефективнішим, а депутати голосують законопроєкт, який вбиває цей інструмент. Тому це обман", - сказав Шабунін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа про вимагання 3,4 млн грн хабаря. "Слуга" на суді "розчулив" заявою - фото

"Шановна влада, просте запитання: хто в ЄС вам погодив цей текст, який ви голосували?", - запитав голова ЦПК.

"Бо ви обманюєте українське суспільство, що ЄС погоджував цей текст. Не погоджував, це неправда", - сказав Шабунін.

"Зараз інструмент угод працює. Проблема у тому, що ми не можемо запропонувати людині, яка здає організатора, планку покарання нижче, ніж статті. А це переважно п'ять-сім років. Тобто людина здає організатора схеми і при цьому все одно сідає на п'ять років. Важливіше не виконавця взяти, а організатора схеми. А наші депутати проголосували, щоб угоду можна було заключати з виконавцем і той не здавав організатора", - сказав голова Центру протидії корупції.

Минулого тижня Верховна Рада ухвалила у першому читані законопроєкт щодо угоди зі слідством у провадженні по корупційних злочинах. Законопроєктом пропонується доповнити одну зі статей Кримінального кодексу положеннями, що передбачають щодо корупційних правопорушень застосовувати штраф як додаткове покарання у разі укладення угоди про визнання винуватості.

Такі зміни дозволять корупціонерам легально відкупитися від в'язниці, заявили у Центрі протидії корупції.

Голова фракції СН Давид Арахамія заявив, що законопроєкт пов'язаний із зобов'язаннями перед партнерами. Згодом голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, законопроєкт №11340 буде допрацьований.

Зараз ви читаєте новину «Арахамія огидно набрехав - голова Центру протидії корупції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі