четвер, 29 травня 2014 16:49

Спецтема: Президентські перегони-2014

"Якщо Порошенко неправильно продасть бізнес - одразу відчуємо, що щось підсмерджує" - Карл Волох

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
 

Від Петра Порошенка сьогодні чекають гаратній безпеки і широкомасштабної боротьби з корупцією. Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив підприємець і блогер Карл Волох.

Україна обрала легітимного президента. Про що свідчить обрання Порошенка?

- Поки що єдиний реальний плюс, який ми отримали - це більш легітимна влада. Ми, насправді, і мали легітимну владу - але обмежено легітимну. Ці вибори мали підтвердити світові, що є бажання до змін усього населення. Бо, так чи інакше, Майдан був виступом обмеженої кількості людей проти колишнього президента. Підтримавши лідерів європейської спрямованості, країна підтвердила свій шлях розвитку.

Тепер маємо легітимне керівництво. Насправді, було достатньо самого доказу - ніхто не чекає інавгурації, з Порошенком ведуть перемовини як із президентом.

Порошенко заявив про необхідність зміни формату АТО. Як би він мав змінитися?

- АТО вже проходить в інших рамках і з іншими можливостями, ніж це було до виборів. Тепер можна не боятися застосовувати більшу силу. Можна виступати масштабно і відверто. А не напівпідпільно, як робили це раніше.

Звісно, ніякого дива не станеться, зважаючи, що, по-перше, терористи знаходяться поміж мирним населенням, а, по-друге, українська армія не оснащена так, як слід. Але таке повне застосування сили дає ворогу орієнтацію, що нічого доброго його не чекає. Відповідно, посилення режиму АТО дуже сильно може вплинути на їх бойовий дух. З нашого боку застосовується авіація. Терористи майже не мають, що протиставити. Вони не зможуть довго воювати із регулярною армією. Треба розуміти, що при таких бойових діях усілякі диверсанти просто приречені.

Такаж новий президент говорив про готовність домовлятися із Росією. Як це має відбуватися?

- Як би ще мав говорити український президент? У нас, так чи інакше, є певні відносини з Росією в економічній галузі. Ми не можемо відмовитися, ані транзитувати їхній газ, ані купувати його. Навіть коли ми купуємо реверсний газ у Європі - він все одно російський. Так само ми розуміємо, що володіючи величезними ресурсами, Росія може продовжувати посилати сюди терористів і нарощувати рівень ескалації. Тому ми зацікавлені, щоб в певний момент домовитися. Безумовно, що відповідальний політик не міг декларувати щось інше, крім готовності домовлятися із Росією.

Що саме може стати предметом домовленостей? Діалог на найвищому рівні можливий?

- Він має відбуватися на рівні прем'єр-міністрів. Тим паче, що насправді мова йде про "Нафтогаз" і "Газпром". Звісно, має обговорюватися виведення російських диверсантів з України. Зрозуміло, що Росія захоче повернути якось це питання на свій бік, згадати про свої вимоги федералізувати Україну, або змушуватимуть нас вести перемовини із терористами. Та в України є абсолютно чіткий розрахунок, про що вона б хотіла говорити на цих переговорах.

Як відбуватиметься процес євроінтеграції України з обранням Порошенка?

- Той етап інтеграції, на якому ми зараз перебуваємо, так чітко прописаний, що не треба робити якісь надзусилля. Практично чекали тільки легітимного президента, який би підтвердив, що країна хоче - давайте підписувати. Я маю на увазі економічну частину угоди, адже політична вже підписана. Тому не думаю, що в цій справі щось крадинально зміниться. До Порошенка ми вже мали уряд, який був абсолютно європейський. Порошенко просто надає додаткову легітимізацію цьому процесу.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Тарас ПОДОЛЯН
Тарас ПОДОЛЯН

Порошенко отримав три тижні часу завдяки тому, що виграв вибори у першому турі. Що за цей час має зробити або задекларувати?

- Він вже дещо декларує. Наприклад, те, що з першого дня має початися боротьба із корупцією і звільнення України від терористів. Для решти існує уряд. Від президента сьогодні всі чекають, що військовим або політичним шляхом він зможе закінчити історію з терористами і розпочати на найвищому рівні боротьбу з корупцією. Це першочергова річ, бо без цього сьогодні не можливо буде провести жодні реформи. Адже всі реформи впираються в інтереси можновладців. Певних людей, які є дуже впливовими в країні. Тому всі реформи будуть пробуксовувати. Крім того, високий рівень корупції означає відсутність нормальних судів. Тому говорити, що за таких умов до нас інвестуватимуть гроші - просто людей смішити. Я ще при Януковичу казав, що це є системна проблема, яку можна вирішити тільки зі зміною влади. Владу змінили. Якщо зараз цю системну проблему корупції буде вирішено, то можна очікувати, що будуть вирішені й інші питання.

Насправді, реформи не є аж таким чимось складним за наявності політичної волі. Яценюк оголосив, що у нього в кожному міністерстві буде працювати радник із Європейського Союзу. Навчити те чи інше міністерство, як реформувати свої галузі - не складно. Це вже зробили до нас. Справа в тому, щоб воно втілювалося. А втілюватися воно може тільки в одному випадку - коли буде системна боротьба із корупцією. Це перше, друге і останнє, що ми чекаємо від президента, окрім безпеки.

Порошенко виглядає реформатором?

- На даний момент - ні. Смішно вірити і покладатися на обіцянки будь-якого політика. Скільки ми вже їх чули? Навіть Путін, який є мегазлодієм планети, періодично промовляє слова про боротьбу з корупцією. Та навіть Янукович про це говорив. Поки не буде чітких промовистих кроків - рано робити висновки.

Суспільство сьогодні має мікроскоп. І воно буде під ним роздивлятися будь-які кроки нової влади. Продасть не так свої статки - і ми вже побачимо, що щось підсмерджує.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
 

Має їх продати?

- Безумовно. Він же пообіцяв. Побачимо чіткий індикатор. Якщо його бізнес купить компанія "Юнілевер", або "Нестле" - я скажу, що це прекрасно. Якщо цей контракт відбудеться в Україні, за українськими законами, і тут будуть сплачені податки, - я скажу, що бачу людину, яка хоче щось змінити. Якщо, не дай Бог, покупцем виявиться невідома маленька офшорна фірма, податки від продажу у державну скарбницю не підуть - я перший скажу, що ця людина злодій. І що потрібен третій Майдан. Свого часу так зробили Леонід Черновецький і Сергій Тігіпко - продали свої банки за кордоном і нічого не сплатити у бюджет. В нормальній країні вони б обоє вже давно сиділи. А в нас вони займали високі посади і ніхто навіть пальцем не поворухнув.

Які виклики перед Порошенком стоять у середині країни?

- Потрібно міняти Конституцію. Комітет по люстрації суддів, у якому я зараз працюю, просто сидить і не знає що робити із суддями. Не можна усіх їх звільнити і взяти назад по конкурсу, щоб усі пройшли переатестацію. Бо Конституція сьогодні цього не дозволяє.

Порошенку потрібна нормальна коаліція. На голосуванні за найважливіші питання має бути конституційна більшість, нехай і ситуативна. Бо якщо він створить якусь мегапартію, його можуть і не підтримати. Тому це дуже небезпечно. Небезпека надмірного підсилення президента сьогодні існує і вона досить серйозна.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо Порошенко неправильно продасть бізнес - одразу відчуємо, що щось підсмерджує" - Карл Волох». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі