понеділок, 07 квітня 2014 14:43

Ахметов підтримує сепаратистів сходу - експерт

Ахметов підтримує сепаратистів сходу - експерт
Сергій Таран. Фото:socportal

В Донецькій, Луганській та Харківській областях відбулися сепаратистські мітинги. Активісти захопили держбудівлі, встановили на них триколори та активно домагаються захисту з боку Росії.

Радикальні сепаратистські дії на сході вигідні донецькому мільярдеру Ренату Ахметову та його найближчому бізнес-оточенню.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог 44-річний Сергій Таран.

За його словами, Ахметов, який повністю контролює Донецьк, сприяє проросійсько налаштованим молодикам. Збільшуючи градус протистоянь, олігарх намагається вирішувати свої особисті питання.

"Звісно, не обійшлось тут і без російських грошей та провокаторів. Реалізувати кримський сценарій на сході можна, проте складніше. Ті протестувальники, які вийшли на вулиці Донецька, Луганська, чи Харкова - це ще не все населення. Такої масової підтримки російської присутності, як в Криму, на сході немає", - стверджує політолог.

Для того, аби стабілізувати ситуацію треба активізувати військові сили, збільшити обороноздатність регіону, посилити захист кордонів з Росією, аби унеможливити проникнення російських сил, наголосив Таран.

"Влада не діє на випередження, хоч чітко усвідомлює можливі наслідки такого невтручання. Пояснити таку позицію складно. Якщо хтось рішуче не діє, значить йому вигідно це робити. В Одесі та Херсоні також проходили проросійські мітинги, проте вони містечкові і особливого значення та широкої підтримки не мають. Росію цікавить в першу чергу Донецька, Харківська та Луганська область. Інші регіони не є настільки пріоритетними", - резюмував експерт.

Нагадаємо, 6 квітня проросійські мітингувальники захопили будівлю Харківської ОДА. У Донецьку радикально налаштовані активісти захопили будівлю ОДА та СБУ. В Луганську сепаратисти взяли штурмом Управління СБУ.

Сьогодні депутати Донецької обласної ради оголосили про державну самостійність Донецької народної республіки.

Крім того, депутати вирішили провести референдум з питання входження регіону до складу Росії не пізніше 11 травня.

 

Зараз ви читаєте новину «Ахметов підтримує сепаратистів сходу - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі