понеділок, 14 лютого 2022 21:48

Спецтема: Ворог біля українського кордону

18 телефонних дзвінків - кому Зеленський телефонував на тлі загрози від Росії

З початку року на тлі нового витка агресії Росії президент Володимир Зеленський зробив 18 телефонних дзвінків і провів 20 зустрічей з представниками інших країн.

Інфографіку опублікували "Слово і діло".

У січні Зеленський зустрівся із радниками канцлера Німеччини і президента Франції. Також приїжджала глава МЗС Німеччини Анналена Бербок: із нею президент обговорив можливі санкції проти Росії та енергетичну безпеку, зокрема, газопровід "Північний потік-2".

14 січня до Києва прилітеав президент Азербайджану Ільхам Алієв: підписали декларацію щодо поглиблення стратегічного партнерства і низку двосторонніх документів.

Від США приїжджала делегація Конгресу, державний секретар Ентоні Блінкен. Із ним Зеленський також обговорював санкції проти РФ і допомогу США Україні.

Наприкінці січня Київ відвідали комісар ЄС із питань сусідства, виконавчий віцепрезидент Єврокомісії. У Польщі Зеленський зустрічався із Анджеєм Дудою.

 

Лютий розпочався із візитів прем'єр-міністра Польщі Маріуша Моравецького і прем'єра Великої Британії Бориса Джонсона.

Джонсон заявив, що Британія всіма способами протидіятиме спробам Путіна "підірвати архітектуру європейської безпеки". Крім того, тільки-но "нога російського солдата ступить на територію України", проти Росії автоматично запровадять санкції.

На початку лютого в Україну приїжджав прем'єр Нідерландів Марк Рютте, міністри закордонних справ Чехії, Австрії, Іспанії та Словаччини, прем'єр Литви. Усі вони зустрічалися із Зеленським.

Були із візитом президенти Франції Еммануель Макрон і Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. Україна і Туреччина підписали угоду про зону вільної торгівлі.

З ким Зеленський говорив телефоном

Уже тричі за цей рік Зеленський спілкувався телефоном із Джозефом Байденом. Сторони оцінили ситуацію в контексті російської загрози, обговорили можливі санкції.

Зеленський запропонував Байдену приїхати до Києва: "Переконаний, що ваш приїзд до Києва найближчими днями, вирішальні для стабілізації ситуації, буде потужним сигналом та сприятиме деескалації".

Двічі телефоном Зеленський спілкувався із прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо – обговорювали, зокрема, активізацію допомоги Україні. Трюдо президент теж запросив приїхати в Україну.

Із Джонсоном і Макроном Зеленський спілкувався до їхнього приїзду до Києва. Двічі глава держави говорив телефоном із генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, президентом Євроради Шарлем Мішелем.

Крім того, у січні-лютому Зеленський проводив телефонні перемовини з президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, прем'єром Швеції, президентами Литви, Азербайджану, Румунії, Словаччини і Польщі.

14 лютого Зеленський зустрівся із канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Той заявив, що Зеленський запевнив, що Україна надасть проєкти законів про "особливий статус та місцеві вибори" для дискусії.

Зараз ви читаєте новину «18 телефонних дзвінків - кому Зеленський телефонував на тлі загрози від Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі