вівторок, 27 серпня 2024 15:12

12 гріхів засновника Telegram

12 гріхів засновника Telegram
Поліція Франції інкримінує Павлові Дурову 12 правопорушень. Фото: eastnews.ua

Затримання Павла Дурова викликало широку дискусію про баланс між свободою слова і національною безпекою. У чому полягає принципова різниця реакції на подію та навколо чого ламаються списи, - розказує Gazeta.ua.

Невдала посадка

У ніч на 25 серпня у Франції затримали засновника і власника месенджера Telegram Павла Дурова. Протягом двох днів західні ЗМІ та соцмережі смакують деталі: нібито чартерний літак прямував до іншої країни, а пілоти посадили борт там, де їм хтось наказав, і що до того Дуров зустрічався в Азербайджані з Путіним, котрий попереджав про арешт. Та й ордер на арешт виписали за кілька хвилин до приземлення.

Слідство вели

Про арешт стало відомо зі ЗМІ. Вони ж, зокрема, Le Provence, стверджували: ордер на арешт видало управління зі справ неповнолітніх поліції Франції у рамках розслідування шахрайства, незаконного обігу наркотиків, кібербулінгу, організованої злочинності, злочинів проти дітей і пропаганди тероризму. Слідство ведуть Національний кібер-підрозділ жандармерії та Нацбюро по боротьбі з шахрайством.

Та офіційної інформації небагато: зараз відомо, що суд подовжив термін тримання під вартою Павла Дурова без висунення йому звинувачень до 48 годин (до 28 серпня). Засновник Telegram поки що у міграційній тюрмі. Ближче до пізнього вечора 26 серпня низка ЗМІ з посиланням на прокуратуру Франції опублікувала текст підозри щодо "невстановленої особи", а Дурова затримали в рамках цього розслідування. Загалом у Франції "невстановлену особу" підозрюють в 12 злочинах і правопорушеннях, як-от у відмові передавати правоохоронцям потрібну для слідства інформацію, співучасть у зберіганні порнографічного контенту за участі неповнолітніх, відмивання коштів, криптошахрайство.

Росія: "Він - наш"

Першими прорватися до Дурова намагалися російські дипломати, які неофіційними каналами повідомили, що "працюють над справою". Віце-спікер Держдуми РФ Владислав Даванков закликав російське МЗС домогтися звільнення Дурова: "Його арешт може мати політичні підстави й бути інструментом доступу до особистої інформації користувачів Telegram".

у нього паспорти чотирьох країн

Наразі відомо, що росіянам відмовили на тій підставі, що вважають основним французьке громадянство Павла Дурова. Загалом у нього паспорти чотирьох країн: РФ, Франції, Об'єднаних Арабських Еміратів, островів Сент-Кітс і Сент-Невіс. Дипломати з ОАЕ і островів після російських теж намагалися побачитися з Дуровим, їм також відмовили.

Речник Путіна Дмитро Пєсков спростував факт зустрічі Дурова з очільником Кремля в Азербайджані. Але омбудсвумен РФ Тетяна Москалькова однією з перших в країні-агресорці офіційно звинуватила тих, хто заарештував Дурова, у "справжньому бажанні закрити Telegram - інтернет-майданчик, де можні дізнатися правду про події, що відбуваються у світі. Це викликає протест у всіх, хто прагне свободи слова й побудови багатополярного світу".

Європа і США. Без політики та про свободу

Єврокомісія 26 серпня офіційно заявила, що арешт Дурова - внутрішня справа Франції. Президент Емманюель Макрон у соцмережі Х спростував політичні мотиви затримання Павла Дурова і переклав усю відповідальність на судову систему. Однак він не утримався від розмірковувань, мовляв, як і в реальному житті, у соцмережах свободи реалізуються у рамках законодавства "для захисту громадян і поваги їх основних прав".

Цікаво, що віце-прем'єр Італії Маттео Сальвіні спрогнозував арешт бізнесмена Ілона Маска, котрий першим зреагував на подію і тим задав тон дискусії. Він послався на недієвість першої поправки до Конституції США, що гарантує свободу слова і змоделював 2030 рік, де "страчують за лайк мему freePavel".

Колишній депутат британського парламенту Джордж Галловей теж порадив Маску утриматися від відвідин Євросоюзу, "навіть на заплановану у Дубліні зустріч зі мною".

"На раніше вільний світ стрімко опускається темрява", - не утримався і Такер Карлсон, журналіст, який робив інтерв'ю з Путіним.

Україна. Стримане очікування

В Україні не перший рік точаться розмови про закриття Telegram, але на певному етапі представники влади змушені були визнати - механізму не існувало. Нині ситуація змінилася і представники РНБО у коментарях для ЗМІ натякають на тонку гру Дурова щоби звільнитися від залежності від ФСБ і Путіна. Таку версію висловив заступник секретаря РНБО Сергій Демедюк, хоча й зазначив - відмова від співпраці з правоохоронними органами однозначно є злочинною.

Павло - окремо, месенджер – окремо

На бажання Дурова звільнитися від впливу російських спецслужб натякнув заступник голови Радбезу РФ Дмитро Медвєдєв, коли написав, що засновник Telegram хоче бути "громадянином світу" без зобов'язань перед батьківщиною, без роботи на неї, але ось що з того вийшло. Російські пропагандисти розвинули тезу: мовляв, молоді мільярдери відчули смак вседозволеності, повірили у "світ свободи", яким є колективний Захід, - от і результат для Дурова і натяк усім іншим.

Telegram піде на співпрацю або буде переданий іншій особі, більш лояльній до запитів спецслужб

Симптоматично, що і республіканці у США теж говорять про наступ на свободу слова, протиставляючи реалії заявам, зокрема, президента Джо Байдена про відвойовані демократичні цінності, котрі треба зберегти. Для Дональда Трампа, котрий, до слова, досі не висловився щодо Дурова, арешт засновника месенджера - вдала ковінька для нищівної критики опонентів-демократів. Особливо якщо процес над Дуровим буде закритим.

Але є ще одна проблема, котру миттєво зрозуміли західні ЗМІ: припустимо, Telegram піде на співпрацю або буде переданий іншій особі, більш лояльній до запитів спецслужб. У будь-який момент виникне новий месенджер – так, як сам Telegram прийшов на зміну Фейсбуку. Нагадаємо, що колись його власника Марка Цукерберга також звинувачували у порушенні законодавства.

Алгоритми і прогноз

Абсурдно стверджувати, що платформа або її власник несуть відповідальність за зловживання цією платформою, сказано в офіційній заяві Telegram. Месенжер "використовується майже мільярдом людей по всьому світу як засіб спілкування та джерело важливої інформації, наголошують там.

Однак росіяни визнають - він став зручним інструментом для бійців ВС РФ, у тому числі - тих, хто воює в Україні. Оскільки месенджер не модерується, там можуть спілкуватися хто завгодно: від любителів фіалок до терористів-збоченців. Повідомлення надходять зашифрованими, прочитати їх може лише адресат. Українські військові надають перевагу іншій платформі. Та чиновники, депутати і політики мають свої канали у Telegram. І це попри високий рівень перекрученої чи спотвореної інформації у ньому. За дослідженнями ООН кількість такого контенту там перевищує 50% трафіку. Відтак проблема є системною, тож вимагає відповідного рішення. З одного боку, правоохоронці зазначають - Дуров роками не реагував на їхні, як вони вважають, розумні та аргументовані запити. З іншого - правозахисники занепокоєні дедалі більшим втручанням у свободу слова, одним із проявів чого може бути модерація.

Месенджер міг бути конкурентом китайському TikTok

Мало хто звернув увагу на цікавий факт: у квітні 2024 року Китай, котрий нині мовчить з приводу арешту Дурова, видалив Telegram з App Store. Месенджер міг бути конкурентом китайському TikTok, котрий КНР просуває, м'яко кажучи, не лише у себе. Тож не виключено, що затримання засновника месенжера Telegram може бути й складовою "війни бізнесів".

Знайдуть баланс

Свого часу, коли були процеси над Цукербергом, піднімалося питання законів і правил для соцмереж. Зрештою, у США та ЄС такі закони були розроблені й ухвалені. Однак, вочевидь, вони не могли передбачити появи нових платформ та месенджерів. У Росії соцмережі жорстко зарегульовані й за невдалий пост чи навіть лайк є ризик отримати покарання, у тому числі, позбавлення волі. Інструмент працює, але, вочевидь, він не є придатним для демократичних держав навіть в умовах гібридної війни, що яскраво демонструє Україна. Росія, граючи на громадянстві Дурова, намагається відійти від класичної "диктатури" - але тільки позірно, для зовнішнього глядача. Насправді складні стосунки Путіна і Дурова, російських спецслужб і Telegram загальновідомі. У 2018 році Дуров виїхав з РФ через "віджим" іншої популярної соцмережі – Вконтакте, яка, до слова, зараз заборонена в Україні. Його справа продовжує низку аналогічних проти засновників соцмереж чи викривачів, як от справи Едварда Сноудена чи Джуліана Асанжа. Утім, зараз складно передбачити її подільший перебіг. Хоча б тому, що кожного разу "стара" правоохоронна і судова системи мають справу з явищем новим, занадто масштабним, щоб підходити до нього за звичними шаблонами. Тому, як і по Сноудену чи Асанжу, ймовірно, у хід підуть дипломатичні чинники. А от наскільки збалансують один одного закон і дипломатія, стане зрозуміло найближчими днями. На даний момент очевидно: дипломатичний чинник уже "увімкнувся", що й зумовило зволікання з офіційною інформацією про арешт і звинувачення Дурову.

Зараз ви читаєте новину «12 гріхів засновника Telegram». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі