середа, 02 листопада 2011 06:15

"Жодна область не має ні копійки на зарплати бюджетникам"

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Представники місцевої влади перекушують у холі столичного Українського дому. Туди вони приїхали послухати виступ президента Віктора Януковича про реформування місцевого самоврядування. 1 листопада
Представники місцевої влади перекушують у холі столичного Українського дому. Туди вони приїхали послухати виступ президента Віктора Януковича про реформування місцевого самоврядування. 1 листопада

1 листопада близько 9.30 кількадесят даїшників перекривають центральні вулиці Києва — Грушевського, Хрещатик, Трьохсвятительську. Швидко утворюється затор. Водії сигналять. Так вулиці підготували до прибуття кортежу президента Віктора Януковича. Він має приїхати в Український дім на міжнародні слухання щодо місцевого самоврядування.

Європейська пл. огороджена червоним залізним парканом. Туди не пускають перехожих. За посвідченнями — тільки працівників Українського дому та учасників слухань.

— А я думала шлейф Януковичу понести, — жартує одна з жінок, що хотіла пройти на площу.

У залі на 500 місць розсідаються представники місцевої влади. Вільних сидінь небагато. Присутнім роздають рекомендації про "Розвиток незалежного врядування на місцевому і регіональному рівнях". Сцена прикрашена квітами у кошиках. Люди підводяться з крісел, бо заходить президент Віктор Янукович, 61 рік. Він піднімається до трибуни на сцені.

— Реформу місцевого самоврядування неможливою провести без активної участі громадян, — говорить. — Повноваження не допоможуть, якщо наші громадяни не переборють комплекс радянської пасивності. Самоврядування — влада громадян там, де вони живуть, працюють, де ростуть їхні діти. Тому завдання найближчої перспективи — навчитися жити громадою, брати відповідальність на себе. Потрібна велика роз'яснювальна робота, якісно новий рівень підготовки управлінських кадрів, засвоєння кращого закордонного й вітчизняного досвіду.

— Яка єрунда, — каже сусідові делегат із Житомирщини. Він сидить у передостанньому ряду. — Були б гроші, ми все давно зробили б. А хто щас на культуру гроші дасть, якщо це не столиця? Приходиться крутитись, як собаці, щоб конкурс провести чи змагання. А він про громаду воду ллє.

Янукович каже, що влада виплатила борги із зарплати, подолала наслідки кризи в економіці та адміністративний хаос — відтворила владну вертикаль. Обіцяє виділяти гроші регіонам, які перші будуть готові до реформ.

Після 40 хв. промови Янукович спускається зі сцени та під оплески прямує до виходу. Вздовж проходу стоять шестеро охоронців.

Після президента до трибуни підходить нардеп-"нунсівець", голова парламентського комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування 73-річний Олександр Омельченко.

— Коли теперішня влада була в опозиції, то говорили, що керівництво обласних та районних адміністрацій треба обирати, а не призначати, — каже.

— По суті, він правий. Але під час становлення держави потрібна сильна влада, — коментує його виступ голова Гадяцької райдержадміністрації на Полтавщині 50-річний Володимир Беседа.

— Тоді нам не треба було би розписувати повноваження, — продовжує Омельченко. Швидко бігає очима по залу. — Й ніхто б не кивав нагору, коли щось не робиться. Сьогодні жодна область не має ні копійки на зарплати бюджетникам. Коли формували бюджет 2011 року, створили яму у 18 мільярдів. Я попереджав, що в листопаді та грудні цього не вистачить на зарплату. Й ось, у понеділок Кабмін вирішує видати допомогу медикам та вчителям. Яка допомога, це їхній прямий обов'язок! Уряд недобачив, а тепер допомагає?

Делегати виходять на перерву. Підіймаються на третій поверх, де фуршет. Проходять повз столи з мінералкою та кавою, обступають інші — з булочками, бутербродами й салатами. За 2 хв. офіціанти просять зачекати з їжею — до обіду ще 1,5 год. Учасники йдуть пити каву та мінералку.

Зараз ви читаєте новину «"Жодна область не має ні копійки на зарплати бюджетникам"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі