пʼятниця, 12 липня 2019 07:41

Зеленський скасував парад до Дня Незалежності

Президент Володимир Зеленський скасував парад на День Незалежності. Натомість хоче виділити 300 млн грн на премії українським військовим. Запевнив, що святкування 24 серпня відбудеться у новому форматі.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій на пленарному засіданні 10 липня закликав українців у цей день ­вийти на Хрещатик.

— Парад — це символ. Так народ висловлює подяку нашим військовим, — каже політолог Віктор Таран, 41 рік. — Зеленський не орієнтується у важливих державницьких заходах, не розуміє значення параду до Дня Незалежності. Через необізнаність він свідомо чи випадково топчеться по державних символах. Важливо, щоб суспільство знайшло спосіб виказати повагу та вдячність армії.

— Під час параду армія стає головною на порядку денному держави. А питання війни, гордості та боротьби за свою землю — ключовим для суспільства, — говорить офіцер резерву Збройних сил Роман Кулик, 27 років.

— Українці забувають про конфлікт на Донбасі. Парад — один зі способів нагадати про війну. Торік разом з українськими військовими у заході брали участь збройні сили НАТО. Це демонстрація того, що в України є сильні партнери.

Парад показує, що ми готові боротися за незалежність. Багато військових проти його скасування. Скоріш за все, проведемо свій парад. Пройдемося Хрещатиком колоною, де будуть військовослужбовці, ветерани, волонтери.

— Військовий парад не варто розглядати з погляду економічних вигод, — каже фінансовий експерт Олексій Кущ, 43 роки.

— Мета параду — стати символом чогось закінченого. В азійських країнах, Індії наприклад, він символізує перемогу над колоніальним минулим.

В умовах війни парад недоречний захід. Треба перевернути аркуш, щоб з'явилося місце для цього. Коли продовжують гинути солдати, святкувати нічого.

"Рішення Володимира Зеленського розкололо українське суспільство, — пише публіцист 52-річний Віталій Портников. — Опоненти президента кажуть, що він позбавив країну можливості висловити повагу людям, які протистоять агресії. Прихильники нагадують, що це трата бюджетних коштів. А саме прагнення до парадів — "відрижка радянських часів".

До 2014-го так можна було вважати. Тому що Україна ще не була справжньою державою. І жителі не розуміли, навіщо їм армія. Протверезіння сталося після нападу Росії на Україну. Ми з жахом спостерігали за безпорадністю держави і Збройних сил, яким протистояла злагоджена, добре фінансована воєнна машина, що давно готувалася до нападу. Тільки безпрецедентні зусилля українського суспільства, яких окупант явно не очікував, змогли зупинити агресію Москви. І з цього моменту можна говорити про відродження української армії і поваги до ЗСУ. Паради стали демонстрацією того, що нова армія в нас є. І користується підтримкою суспільства. Це елемент поваги й самоповаги.

Зеленський укотре продемонстрував нерозуміння країни, неготовність прорахувати реакцію найактивнішої її частини. Своїм рішенням він надав особливого сенсу Дню Незалежності — як дню, що розділяє владу і громадян. І це провокування суспільного невдоволення на порожньому місці — ще одне нагадування про виклики, з якими зіткнулася Україна після обрання Володимира Зеленського президентом. Ніхто тепер не знає, чим закінчиться парад — не те що війна.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський скасував парад до Дня Незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі