понеділок, 29 вересня 2008 15:26

Закрили академію, що нагороджувала Януковича і Тимошенко

У понеділок російська генеральна прокуратура ліквідувала "Академію проблем безпеки, оборони і правопорядку". Попри те, що вона є громадською організацією, вісім років видавала нагороди з такими ж назвами, що й державні.

Очолював її колишній генерал Комітету державної безпеки й екс-голова військової розвідки Росії Віктор Шевченко, 64 роки. За походженням він українець, народився на Кіровоградщині.

— Ідея створення академії належить Володимирові Путіну. Метою є об"єднання громадських організацій, які вивчають питання безпеки й оборони Росії, — пояснював він після створення закладу.

Шість років тому лідерці БЮТ Юлії Тимошенко присвоїли титул "дійсного члена і професора" цієї організації. На її інтернет-сайті досі є фотографія тієї церемонії. Представник закладу приїхав до Києва й у Верховній Раді вручив їй диплом та фото, де Віктор Шевченко стоїть із Володимиром Путіним.

2004-го ця організація нагородила лідера Партії регіонів Віктора Януковича орденом Петра Великого. Його дають за діяльність, спрямовану на зміцнення Росії. Цього року на день народження Януковича — 9 липня — академія ще раз його нагородила: орденом святого князя Олександра Невського. Цієї нагороди удостоюють за відважний вчинок, пов"язаний із ризиком для життя.

Колишній заступник голови Служби безпеки України 63-річний Олександр Скіпальський каже, що академію закрили через зміну керівництва у Федеральній службі безпеки Росії:

— Замість Миколи Патрушева директором ФСБ став Олександр Бортніков. Напевно, не поділили вплив. Академія існувала й давала нагороди на етапі становлення влади Володимира Путіна. Тепер вона вже йому не потрібна.

Зараз ви читаєте новину «Закрили академію, що нагороджувала Януковича і Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі