середа, 09 грудня 2009 07:38

Закон про люстрацію може дестабілізувати країну

Депутати-"нунсівці", члени Української народної партії 57-річний Іван Заєць та Ярослав Джоджик, 49 років, хочуть перевірити, хто з високопосадовців співпрацював із КДБ Радянського Союзу, а після 1991 року — з іноземними спецслужбами. Проект закону "Про люстрацію" вони зареєстрували у парламенті.

Перевіряти пропонують чиновників, суддів, правоохоронців, військовослужбовців, редакторів державних газет та телеканалів, ректорів держуніверситетів тощо. Якщо виявлять склад злочину, то їм на п"ять років заборонять обіймати керівні посади.

— Цей закон потрібно було прийняти раніше — після того, як з"явилася країна, — каже Заєць.

У лютому 2005 року подібний законопроект розробили "бютівець" Андрій Шкіль та екс-депутати Сергій Олексіюк і нині покійний Василь Червоній. Згодом лідер "Свободи" Олег Тягнибок пропонував обмежити агентам КДБ право обиратися на керівні посади протягом п"яти років. Обидва законопроекти парламентарі не розглядали, бо багато хто з них підпадає під їхню дію, пояснює Ярослав Джоджик.

— Окрім демагогії, депутати Заєць та Джоджик у Верховні Раді нічого не зробили. Хлопці вирішили нагадати про себе, — говорить генерал-лейтенант Служби безпеки України 64-річний Олександр Скіпальський. — Такий закон потрібно було приймати 1991-го, коли радянські керівники не мали сили. А сьогодні вони знову понабирали впливу й усі олігархи з ними пов"язані. Якщо виключити їх із влади, це дестабілізує країну.

Зараз ви читаєте новину «Закон про люстрацію може дестабілізувати країну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі