четвер, 15 березня 2007 17:16

За Огризка голосуватимуть наступного вівторка

Автор: фото: Володимир СІНДЄЄВ
  Володимир Огризко учора пив багато води. Ще кілька днів він буде виконувачем обов’язків міністра закордонних справ
Володимир Огризко учора пив багато води. Ще кілька днів він буде виконувачем обов’язків міністра закордонних справ

Верховна Рада учора вдруге розглядала кандидатуру 50-річного Володимира Огризка на посаду міністра закордонних справ. Після виступів та обговорень вирішили перенести це питання на наступний вівторок. За це проголосували 245 народних депутатів.

На початку засідання у залі присутні лише депутати від антикризової коаліції. Спікер ставить на розгляд призначення Володимира Огризка міністром закордонних справ. Запрошує виступити представника президента у Верховній Раді Романа Зварича. Той каже, що зовнішньою політикою керує президент і лише він має право подавати кандидатуру міністра закордонних справ.

До зали починають заходити представники "Нашої України". Деякі з них несуть кипи депутатських карток для голосування.

Мороз запрошує до слова самого Огризка. Кандидат розповідає про пріоритети України у зовнішньополітичній діяльності. До зали гуртом заходять депутати від БЮТу. Розсідаються по місцях. Заступник голови фракції БЮТу Олександр Турчинов та голова фракції "Наша України" В"ячеслав Кириленко стоять біля входу. Юлії Тимошенко немає.

Огризко відповідає на запитання депутатів. "Регіонали" оточують трибуну. Член фракції Партії регіонів Григорій Смітюх пропонує перенести голосування, оскільки його фракція остаточно не визначилася.

Шанси в Огризка сьогодні покращилися

Мороз запрошує голову профільного комітету "регіонала" Віктора Тихонова, 58 років. Той каже, що надійшов лист від голови Секретаріату президента Віктора Балоги з проханням відкласти розгляд кандидатури Огризка на посаду голови МЗС.

Більшість голосує за це. Опозиціонери залишають залу. Кириленко каже, що правляча коаліція показала, що навіть слово, дане главі держави, порушується за одну ніч і на ранок уже не варте нічого.

55-річний "регіонал" Ярослав Сухий припускає, що голосування за кандидатуру Огризка не відбулося через розрив домовленостей, досягнутих під час зустрічі Ющенка, Мороза та прем"єра Віктора Януковича. Однак нічого конкретного Сухий сказати не може.

— Я тільки знаю, що вранці ми прийшли сюди. Зібрали всіх, хто був на місці, бо ми мали за цю кандидатуру голосувати, — каже він.

Лідер парламентської більшості Раїса Богатирьова, 54 роки, переконує, що потрібно узгодити кандидатуру Огризка всередині коаліції. Бо соціалісти не заперечують, а комуністи категорично проти.

— Шанси в Огризка сьогодні покращилися. Думаю, в цьому напрямку треба працювати, — каже вона.

Прес-секретар голови Секретаріату президента Юлія Єршова підтвердила "ГПУ", що Балога справді надіслав листа із проханням відкликати кандидатуру Огризка. Але це відбулося до того, як президент домовився з прем"єром про позитивне голосування. Згодом Балога відкликав листа. Але антикризова коаліція використала його як привід, аби не голосувати.

Зараз ви читаєте новину «За Огризка голосуватимуть наступного вівторка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі